Egészség
Szponzorált tartalom

Miért célozzátok meg ősszel is a gyógyfürdőket? A válasz egyszerűbb, mint gondolnátok!

Magyarország igazi gyógyvíz-nagyhatalom, ami nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is közismert tény! De miért érdemes a szebbnél szebb gyógyfürdőinkbe ellátogatni? Hoztunk pár nyomós érvet!

A nyári pörgés, családi nyaralások után talán az őszi időszakban több idő jut a szervezet karbantartására vagy épp megrenoválására. Miért ne tehetnénk ezt úgy, hogy minden egy helyen van: az orvos, a kezelések és a gyógyító víz is?! A gyógyfürdők többek között ezt is lehetővé teszik!

Ne feledjük: a gyógykúra végeztével a körültekintő orvosi szakértelemnek köszönhetően a testi-lelki feltöltődésen túl egészségi állapotunkban is javulást tapasztalhatunk.

Fotó: iStock

Van különbség a gyógyvíz és a termálvíz között? Tegyük gyorsan tisztába!

Az olyan felszín alatti vizeket nevezzük gyógyvíznek, amelyeknek bizonyítottan valamilyen gyógyhatása van. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának feladata, hogy a minősítő teszteket elvégezzék egy önkormányzat vagy fürdő kérésére.

A termálvizek hőmérsékleti határértéke – az egyes országok adottságainak megfelelően – nemzetközi szinten nem egységes. Magyarországon 1953-tól 1984-ig a 35 foknál magasabb felszíni kifolyóvíz-hőmérsékletű felszín alatti vizek minősültek hévíznek. Mivel hazánkhoz képest Európa más országaiban ritkaságszámba megy az ilyen hőfokú víz, már a 30 fok feletti vizet is termálvíznek tartják.

A gyógyfürdőkben újjászületik a test és a lélek is

Rengeteg összetételű gyógyvíz létezik Magyarországon, de általánosságban elmondható, hogy a gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben:

  • főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben,
  • meddőségben,
  • sport- és más sérülések utókezelésében,
  • érszűkületek egyes formáiban és idült bőrbetegségekben.
  • A vízben megtalálható ásványi anyagok a bőrön át felszívódva kiválóan salaktalanítanak, bekerülnek a nyirokrendszerbe, így hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre is.

Mindezen felül a lazító, görcsoldó, fájdalomcsökkentő hatás is kifejezetten jellemző a gyógyvizekre. 

Tudtad? A felszabaduló gázok különösen jó hatással vannak az allergiásokra, asztmásokra.

Nem csoda, hogy a gyógyfürdők kedveltek a turisták és a családok körében is, hiszen a gyógyvízre épülő kúráknak vitathatatlan a gyógyhatásuk. Amellett, hogy a gyógyvíz jó hatással van a szervezetre, egy gyógyfürdő csendes, nyugodt miliője kellemes ellazulást biztosít mindenki részére. Ráadásul ahogy a test megnyugszik a meleg víz hatására, úgy a psziché is képes egyre jobban lecsendesedni.

Tudtad? A gyógyfürdőzés időtartamára is oda kell figyelni, hogy a lehető legoptimálisabb hatást érjük el vele. Szakemberek szerint 20-30 perc az ideális, amit naponta még kétszer, háromszor meg lehet ismételni, közben félórás, órás szünetekkel!

A gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat kül- és beltéri gyógyvizes medencék, gyógy- és wellness kezelések, gyógykúrák, nyugodt pihenés várja. A gyógyfürdőzés tehát kétségtelenül a békés, nyugodt, regeneráló, pihentető feltöltődésről, a test gyógyításáról és karbantartásáról szól.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top