Egyéb

Ételbõl, italból

Ha még nem elég a karácsonyi finomságokból, itt van az újabb adag. Talán kipukkadsz a végére, de ilyen csak egyszer van egy évben!

• Snoopcsi, 2002-10-22 02:58

Narancsdzsem

Hozzávalók:




• Mintegy 10 db narancs és 3 citrom=ezek hámozott súlya együtt 1,5 kg legyen,
• 30 dkg cukor, kb 1 kg zselécukor.

Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmosom, és nagyon vékonyan meghámozom.
10 dekányit ebből a héjból finom csíkokká vágok, melyet 7,5 deci vízzel és 30 deka cukorral fedő alatt 15 percig főzök. A gyömölcshúsokat lehártyázom, apróra vágom és belekeverem a héjas szirupba. 20 percig lefedve forralom, majd lehűtöm. Ugyanannyi zselécukrot hozzákeverek, 2 percig forralom, forrón üvegekbe töltöm és lezárom.


Almadzsem

Hozzávalók:
• 1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 db citrom reszelt héja és leve,
• kevés fahéj
• és szegfűszeg, tartósítószer





Elkészítés:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, főzőedénybe tesszük, meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal,
kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20 percig.
Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, majd állandó keverés mellett nagy lángon 25 percig főzzük. Ha kellő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.


bve

Trüffel házilag





1,5 dl tejszínt felforralunk egy cs. vaníliáscukorral, kicsit hagyjuk hűlni. Közben 20 dkg csokoládét gőz fölött felolvasztunk, belekeverünk 3 dkg vajat vagy margarint, 2 evőkanál (saját készítésű, kevés alkoholt tartalmazó:)))) tojáslikőrt (konyak, whiskey, más likőr is jó), beleszűrjük a tejszínt. 1 napra a hűtőbe tesszük dermedni, majd golyókat formálunk belőle (kanál segítségével), reszelt csokoládéba (darált mogyoróba, kókuszreszelékbe, stb.) forgatjuk, mignonpapírba tesszük, és vissza a hűtőbe… ( kb. 20 db lesz belőle). Ezt is el kell dugni, olyan finom!


Habkarika

1 tojás fehérjéhez 10-15 dkg porcukrot számítok, és gőz fölött kézi robotgéppel verem fel, egészen keményre. Habnyomóval készítem a különböző figurákat.

A mézest ki szoktam díszíteni, ugyanezzel a habbal, csak akkor nejlonzacskó csücskét szúrom ki egy vastagabb tűvel, és úgy rajzolom a mintát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top