Egyéb

Állati allergia

Ki gondolná, hogy az állatokat ugyanúgy bántja vadkender, poratka, mûszálas padlószõnyeg, mint az embereket? Míg az elõbbiek döntõ többségénél a felsõ légúti megbetegedések, a szénanátha a megszokott, kutyánál, macskánál az allergia bõrbetegség, bõrgyulladás formájában jelentkezik.






  2  
Az állat folyton vakarózik, szinte tépi, marja magát. Mielőtt azonban allergiára gondolnánk, azt kell megvizsgálni, vajon nem valamiféle élősdi – bolha, kullancs – kínozza-e. Ha kizárták, hogy a vakarózásért élősdi a felelős, az állat szinte biztosan allergiás. Ez vérvizsgálattal kideríthető, de hogy pontosan mi a kiváltó ok, azt már jóval bonyolultabb kinyomozni. Speciális és igen költséges teszttel ugyan van rá némi esély, de a “bűnöst”, különösen a levegőben mindenütt meglévő poratkát lehetetlen kivonni a környezetünkből.


Az állat számtalan anyagra lehet allergiás, a bolha nyálától kezdve a tápanyagfehérjéken át a műszálas padlószőnyegig. A szóját tartalmazó eledelek is előidézhetik a betegséget. Ilyen esetben úgynevezett hipoallergén – bárány-, marhahúst és párolt zöldségeket – tartalmazó étrendet kell összeállítani, ha van erre lehetőség.








  3  
Az allergia nem függ sem tartástól, sem egészségi állapottól, bármely fajtánál felléphet. A kezelés tüneti, a gyógyszerekkel elsőként az égető, csípő érzést okozó hisztamin felszabadulását csökkentik. Ha időszakonként, rendszeresen újra jelentkeznek a tünetek, az állat meghatározott ideig ismét gyógyszerre szorul. Az allergiát nemcsak külső okok, hanem az anyagcsere folyamán termelődő saját anyagok is kiválthatják, ilyenkor hosszabb kezelés szükséges. Tanácsos minél előbb szakemberhez fordulni, mert a vakarózással az állat – körmeivel – újabb baktériumokat olthat magába, melyek már sokkal nehezebben gyógyítható, gennyes bőrgyulladást okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top