Egyensúlyban
Hirdetés

Jó emésztés – amit csak te tudsz megtenni érte (x)

Jó hír: az okok és a megoldások kulcsa is ugyanaz lehet.

Hasfájás, görcsök, puffadás, émelygés… sokan vannak köztünk olyanok, akiknek az evés nemcsak öröm-, de problémaforrás is. Akik nem aszerint döntenek a munkahelyi ebédlőben, hogy mit kívánnak meg, hanem hogy evés után mitől nem fognak szenvedni. Mert nehezített az emésztésük, mert a fenti gondok náluk mindennaposak.

Nehéz ügy ez, mert az emésztési zavar nem olyasvalami, mint a torokfájás vagy a magas láz, amire az ember kap valamilyen ellenszert, a dolog elmúlik, és akár idén már vissza sem tér. Ez egy állandósult probléma, ami talán nem tűnik olyan komolynak, mint mondjuk egy gyógyszerelhető, műthető betegség, de épp elég kellemetlen ahhoz, hogy zavarja a napjainkat, és ahhoz is, hogy sokat gondolkodjunk azon, mit is tehetnénk ellene.

Nos, egészen sok mindent. A dolog kulcsa nagyon sokszor az életmódban rejlik, hiszen – amennyiben nem áll a háttérben valamilyen szervi vagy biokémiai ok – abban is gyökerezhet a probléma.

Az irodai munka gondot okozhat az emésztésünknek is.

Ne a gép mellett együnk (Fotó: Pexels.com)

Vagyis létezik emésztési szempontból „jó” és „kevésbé jó” életforma, amibe beletartozik a munkánk természete, a mozgás mennyisége, az evési szokásaink, de még a lelki alkatunk és a napi kihívások összessége is. És itt hiába gondolunk azokra, akik folyton rohannak, sokat idegeskednek, este meg nekiülnek egy egész grillcsirkének, még sincs semmi baja a gyomruknak. Ugyanis vannak ilyen szempontból „strapabíróbb” és érzékenyebb emésztésű emberek. Utóbbiak sok mindenre a gyomrukkal és bélrendszerükkel reagálnak, még arra is, ami látszólag nincs összefüggésben az emésztéssel, ilyenek például a stresszhelyzetek, feszültségek.

A jó hír az, hogy a dolog visszafele is működik: az ilyen ember, ha kicsit is jó irányban változtat az életmódján, szerencsés esetben hamar jótékony változásokat tapasztalhat.

Lássuk akkor, mi az, amit megtehetünk magunkért, mielőtt (vagy miközben) orvoshoz fordulnánk!

Evés

Rágni, rágni és rágni. – Persze, hogyan is ehetnénk máshogy – mondod most. Csakhogy nagyon sokan nem rágják meg elégszer a falatot, pedig az emésztés már a szájban elkezdődik, hiszen itt keveredik össze az étel a nyállal és kezdődik el ez a bizonyos biokémiai folyamat (a lúgos kémhatású nyálban lévő enzimek kezdik lebontani a szénhidrátot). Ettől függ az is, hogy a gyomor mekkora darabokkal küzd majd – érzékenyeknél ez sem mindegy.

Elegendő és megfelelő gyomorsav. – A gyomorsav kémiailag sósav, ami fertőtlenít: elpusztítja az esetleges káros baktériumokat, gombákat. Az emésztéshez is szükség van rá. A mennyiségét sok minden befolyásolja, már önmagában a korunk is, de hatással van rá a stressz vagy például az, hogy milyen gyakran iszunk alkoholt.

Igyál eleget! – A kellő hidratálás ezer szempontból fontos, ezek közül csak egy a jó emésztés. Nemcsak az evést kísérő folyadékbevitelt értjük ez alatt, hanem az egész napi fogyasztást. Akár már a napkezdő italunk is lehet citromos víz, ami – állítólag – beindítja az anyagcserét. Szintén víz legyen melletted egész nap egy palackban, ha lehetséges – két liter nyugodtan elfogyhat belőle, főként, ha a kávét is szereted. 

Gyümölcs a megfelelő időben – egy rostos gyümölcs jót tehet az emésztésnek, ám nem mindegy, mikor esszük. Nem a legjobb választás édesség helyett, ebéd után fogyasztani, legyen inkább ez a tízórai vagy az uzsonna, mert a gyümölcsfélék erjednek, és mással együtt fogyasztva puffadást okozhatnak.

„Enzimbarát” étkezés. – Az enzimekről már volt szó, ezek tulajdonképpen olyan speciális fehérjék, amik a kémiai reakciókat gyorsítják fel (az emésztés során a tápanyagok alkotóelemire bontása is kémiai reakciók sorozata). Hogy a szervezeted mennyi emésztőenzimet termel, az attól is függ, hogy milyen ételeket eszel és milyen gyorsan.

bélbaktérium-flóra. – Ez már egy következő lépcsőfok, hiszen a beleket érinti. Nem is gondolnánk, de talán a legfontosabb elem a folyamatban. Nemcsak az emésztésünkre van hatással, de teljes immunrendszerünkre is.

Egy kis kísérlet. –Kipróbálhatod, hogy húsmentes, gluténmentes napokat tartasz (vagyis ilyenkor nem fogyasztasz búzalisztet, abból készült pékárut) – sokan érzékenyek ezekre.

Alapszabályok. – Inkább többször egyél kevesebbet, ez az ideális testsúly megtartásában is segít. Közvetlen lefekvés előtt már ne egyél – de ezt a tanácsot biztosan sokat hallottad már.

Mozgás

Az emésztést nemcsak az étkezésünkkel befolyásolhatjuk, hanem mozgással is. Logikus, hiszen maga a gyomortevékenység is mozgás: a gyomor és a bélrendszer is perisztaltikával továbbítja a feldolgozott élelmiszert. Vagyis rendszeres mozgással magunk is javíthatunk az anyagcserénken.

Különösen fontos a sportos életmód, ha ülőmunkát végzel. Arra is figyelj, hogy a munkaállomásod kényelmes legyen – és soha ne egyél a gép mellett!

Nem az a lényeg, hogy hányszor hány percet mozgunk, hanem hogy rendszeresen tegyük, lehetőleg legalább két- háromnaponta. Ha nem jó a teherbírásunk, akkor se adjuk fel, hiszen már egy kis gyaloglás, biciklizés, otthoni torna is számít.

A dolog kétszeresen hasznos: az ideális testsúly a jó táplálék-feldolgozáshoz, gyors anyagcseréhez is hozzásegít (a túlsúlyosak körében pedig gyakoribbak a gyomorpanaszok).

Ha olyan sportot űzünk, ami hasi mozgásokat generál, az nagyon jó, hiszen az a belek munkáját is serkenti. Ilyen lehet a térdfelhúzás, hasprés. Persze ebéd után sose álljunk neki, tele gyomorral csak rosszabbat teszünk magunknak.

Lelki élet

Igen, nagyon is számít, hogyan érezzük magunkat. Hiszen a stressz nagyon sokszor jelentkezik, gyomorfájás formájában. Aromaterápia, masszázs, meditáció, légzőgyakorlatok: bármilyen technika jó lehet, ami segít kikapcsolni.

Amikor ideges vagy, jellemző lehet, hogy sokat és gyorsan eszel, amivel levegőt nyelsz – ez is állhat a puffadás hátterében. Lassíts, és ha tudsz, mindig pihenj kicsit az étkezések után – legalább egy negyedórát!

Az elegendő mennyiségű, nyugodt alvás jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni. Mind a testet, mind a lelket pihenteti.

+1 TIPP

Próbálkozhatunk gyógynövényes készítményekkel. Például a kamilla, a citromfű, a borsmenta vagy az édesgyökér jó hatással van bizonyos gyomor- bélrendszeri panaszokra.

A cikk az Iberogast forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Még több az emésztésről:

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top