Életmód

Gyógynövény vagy gyógyszer

Van, aki a tablettákra esküszik, és a gyógynövényeket elutasítja, mások kizárólag herbateákat isznak, és semmilyen gyógyszert nem hajlandóak bevenni. Pedig mindkettõ célravezetõ a maga helyén.




A gyógynövények felé az utóbbi időben egyre több figyelem fordult, köszönhetően annak, hogy szeretnénk, különösen a nagyvárosi emberek egy kicsit természetközelibben, természettel összhangban élni részben vagy teljesen elutasítva a mesterséges anyagokat. Ez az irányelv figyelhető meg például a biotermékek térhódításában is.

A mesterséges anyagoknak megvan azonban a maga helyük fejlett világukban, és lehet őket ésszerűen önmagunk és a természet károsítása nélkül használni. Jó élő példa erre az integrált növényvédelem, ahol a különböző, így biológiai, fizikai és kémiai növényvédelmi technológiákat együtt hatékonyan alkalmazzák.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyógynövényeket nem csak házilag alkalmazhatjuk sikeresen, hanem a gyógynövények gyógyszeripari felhasználása is igen jelentős.

Ezen gyógynövények házilag történő felhasználása általában veszélyes is lehet, mert hatóanyagaik erősek, komoly élettani folyamatokat befolyásolnak. A helyes időben és mennyiségben történő alkalmazásuk mindenképpen orvosi felügyeletet kíván. Az ipari feldolgozás ezt nagyban megkönnyítette, hiszen a pontos adagolhatóság is lehetővé vált a „kapszulákon” keresztül. Ilyen gyógyszeripari növény például az ópiumtartalmú mák, melynek felhasználása részben a fájdalomcsillapítás területén történik, vagy a glikozid-tartalmú gyűszűvirág, mely alkalmazása jelentős a szívbetegségek gyógyításában.





Korábban a Cavinton hatóanyagát adó meténg is ilyen gyógyszeripari növény volt, – nevét is a gyógynövényről (meténg latinul Vinca → Cavinton) kapta – mindaddig, amíg a hatóanyagot mesterségesen elő nem tudták állítani. A hatóanyag mesterséges előállítása azért is volt lényeges, mert a Vinca nagyüzemileg gyakorlatilag nem termeszthető. A hatóanyag mesterséges előállítása azonban ritkán lehetséges, mert nem tudjuk, hogy mi is alkotja.

A gyógynövények házilag történő felhasználása 3 fő területen, így a megelőzés (érrendszeri betegségek, megfázás, stb.), enyhe lefolyású betegségek (megfázás, gyengeség, nyugtalanság, álmatlanság, stb.), rehabilitáció (mérgezés, stb.) jelentős. Ezeken a területeken a különböző gyógynövényes terápiák önmagukban is sikeresek lehetnek. Más megbetegedések esetén a gyógynövényeket inkább a gyógyszeres kezelést kiegészítve használjuk, tüneti kezelésre, mellékhatások elkerülésére, stb.

Jobbulást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top