Életmód

Mennyire vagyunk túlsúlyosak?

Alig akad olyan ember, akinek még sohasem adódtak súlyproblémái. Minden második nõ és minden harmadik férfi megrögzött fogyókúrázó.





Hazánkban a felnőtt férfiak 58%-ának, a nők 62%-ának testtömege meghaladja a normális érték felső határát, 9-15%-uk pedig súlyosan elhízott. Minden második ember tett már életében fogyókúrás kísérletet, minden harmadik pedig jelenleg is diétázik. A helytelen táplálkozás betegségek kialakulásához vezethet, a feleslegesen elfogyasztott kalóriák pedig elhízást eredményeznek. A kutatások mára azt is bebizonyították, hogy az elhízás számos betegség forrása és hordozója, illetve okozója lehet.

A nem megfelelő táplálkozás, a túlzott zsír-, és cukorbevitel következtében szív- és vérkeringési problémák, magas vérnyomás, cukorbetegség alakulhat ki, a mozgásszegény életmód és a megnövekedett súly miatt pedig nagyobb terhelés jut testünk tartó oszlopára, és ízületeinkre, így könnyen gerincbántalmak, hátfájás és ízületi károsodások áldozatai lehetünk. De vajon mikor beszélünk egyáltalán túlsúlyról?


Számokban kifejezve





Számold ki Te is a testtömeg indexed!
Az egészségügyben legelterjedtebben használatos mutató az elhízás mértékének megállapítására a testtömegindex (Body Mass Index – BMI) fogalma. Ez alapján bárki meg tudja állapítani, hogy milyen mértékű súlyfelesleget halmozott fel magára. Osszuk el a testsúlyunkat a méterben vett testmagasság négyzetével! (Pl: 85kg/1,56 X 1,56 = 34,9) Az index értéke 20 alatt a soványságot, 20-25 között a kívánatos testtömeget mutatja, a 25,1 feletti értékek pedig elhízást. A példában felhozott személy 156 cm-es magasságával, és 85 kg-os testsúlyával súlyosan elhízottnak számít.

A Broca-index segítségével könnyedén kiszámíthatjuk azt is, hogy mekkora súlytól kellene megszabadulnunk. Vonjunk ki a testmagasságunkból 100 cm-t, majd a kapott értéket a nők szorozzák meg 0,85-tel, a férfiak pedig 0,9-el. (Pl: (156 – 100) X 0,85 = 48 kg). Ezt az összeget kivonva jelenlegi testsúlyunkból megkapjuk, mennyit kéne fogynunk – a példában említett hölgynek a testsúlyát 37 kg-al kellene csökkenteni. (85 kg – 48 kg = 37 kg)

Az említett két számítás segítségével már közelítőleg meg tudjuk állapítani, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak. Ám egészségügyi szempontból még ennél is többet elárul egészségi állapotunkról a testzsírszázalékunk, amit azonban már kizárólag szakember tud megállapítani. A testsúlyunkban a fölösleges zsírtömeg mennyiségén túl más tényezők is közrejátszanak – mint például a csontozat vastagsága és a szerveink nagysága –, a testzsírszázalék azonban azt mutatja meg, hogy súlyfeleslegünk hány százalékát teszi ki a szükségtelen zsírszövet mennyisége.
Nőknél ideális esetben a testsúly 20-25%-a származik zsírszövetből, férfiaknál pedig 15-20%. Az ennél nagyobb testzsírszázalék kisebb vagy nagyobb mértékű elhízásra utal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top