Életmód

Mondj nemet!

„Nem ezt a lovat akartam” verjük fejünket a falba, miközben tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy senki mást, csak magunkat hibáztathatjuk, amikért nem tudtuk kimondani azt a hárombetûs szót.





Felesleges körök


Választhatunk, de helyette csak sodródunk az eseményekkel, mint evező nélküli hajó a folyón. Magunkban százszor kimondjuk – hol dühösen, hol higgadtan, hol nyafkán, hol hisztérikusan -, hogy nem, trenírozzuk magunkat, megbeszéljük barátnőkkel és pasinknak órákat érvelünk, de amikor nekünk szegezik a kérdést, elfelejtünk mindent, csak állunk bambán, és legnagyobb döbbenetünkre azt mondjuk, hogy igen. Kínszenvedéseink ezzel nem érnek véget, hanem fokozódnak. Hergeljük magunkat, és haragszunk az egész világra, de leginkább saját magunkra és a kérdezőre, hogy miért nem tudtuk kimondani azt az egyszerű szót, és ha kimondtuk volna, akkor most nem szenvednénk, nem lennénk itt, és szebb lenne az élet.







“Nem” tréning 6 lépésben

1.Gyakorolj!
Tudatosan készülj fel a nemekre, gondold végig mire és hogyan mondasz nemet!
2. Kerüld az indulatokat!
Nem érzelmekről, csupán egy döntésről szól a válaszod, legyél nyugodt és kedves!
3. Hallgass a belső hangra!
Figyelj hogyan reagálnak első pillanatban a gondolataid és nyugodt szívvel támaszkodj rájuk!
4. Nézz a szembe!
Nyugodtan tekints a másik szemébe, nincs miért szégyenkezned!
5. Ne büntesd magad!
A nemleges válasz nem kibújás a feladatok alól, ne tégy önmagadnak szemrehányást!
6. Építs tudatosan!
Új munkahelyen, új kapcsolatban, ne habozz az első nemmel! Fogadtasd el magad a nemekkel együtt!
Gyávaság és becsület


Nemet mondani mindig rossz érzés. Visszautasítani valakit éppen azért olyan kellemetlen, mert mi is ismerjük a visszautasítás keserűségét. Gyakran saját érdekeinkkel ellentétesen is elvállalunk valamit, csak hogy ne bántsuk meg a másikat, vagy egyszerűen gyáván kikerüljünk a konfrontációt, és egy nyílt szembeszegülés helyett az önmarcangolást választjuk. A kényszeredetten elvállalt feladatok mindig keserűek, dühítők és boldogtalanságra adnak okot. Visszakozni pedig nem illik, ha már egyszer azt mondtuk, hogy igen, akkor ha a fene fenét eszik is, megcsináljuk, hiszen becsületbeli ügy.


Néha mégis kitérnénk, és akkor ellehetetlenítjük a helyzetet, és mivel jobb ötletünk nincs, egyszerűen megbetegszünk. Nem holmi iskolás szimulálásról van szó, hanem valós tüneteket produkálunk. A beteg ember mindig többet engedhet meg magának és egy ígéret megszegésére a betegség még becsületes indok. Betegséget megszüntetni sokkal nehezebb, mint „összeszedni”, ezért – maradjunk az egyszerű dolgoknál – érdemesebb nemet mondani.









Mi lesz, ha nemet mondok?
Érvek és ellenérvek


Mi lesz, ha nemet mondok? – kattog fejünkben sokszor, bár legtöbbször ki se próbáljuk, hogy mi történne, inkább lehetetlen feladatokat vállalunk el, teljesen feleslegesen. A főnök is ember, akinek érvekkel alátámasztva el lehet mondani, hogy a kért kimutatást, csak holnaputánra lehet elkészíteni, mert a szükséges adatok beszerzése ennyi időt vesz igénybe. A szerelmed sem fog jobban szeretni akkor, ha mindig az van, amit ő akar, és mindkettőtöknek rossz, ha belemész valamibe, ami utána nem ad örömöt és puffogásoddal elrontod mindenkinek a kedvét. Apádnak is elmondhatod, hogy te miért nem azt szeretnéd, amit ő. Bárkinek lehet nemet mondani, de ezt mindig udvariasan tegyük, ne hazudjunk, és ne mások fejével akarjunk gondolkodni, hanem a sajátunkkal. Ne fejben zsörtölődjünk másokkal, hanem őszintén kommunikáljunk.



Ragadozók


Ügynökök lesnek ránk (csapatosan), megajándékoznak minket valami aprósággal, mi megörülünk, hogy kaptunk valamit – az ingyen kapott ajándék, legyen az bármilyen felesleges is, mindig örömet ad -, majd úgy érezzük – jön a fekete leves, pénzt kell kiadni teljesen felesleges dologra -, vásárolnunk, mert különben idétlenül jövünk ki a szituációból. Ezek az emberek jó szándékunkat használják ki. Mielőtt tőlük vásárolunk érdemes átgondolunk – még a vásárlás és utólagos dühöngés előtt -, hogy tényleg szükségünk, van-e arra, amit kínálnak és visszaadhatjuk a kezünkbe nyomott „ingyen ajándékot” egy udvarias mondattal: Köszönöm, nem kérem!

• Rácz István etikett, protokoll és rendezvény szakértőnk oldala»

• Könyvajánló: Mikor mondjunk nemet és hogyan? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top