Életmód

A bütyök

Gyakori panasz ortopéd rendeléseken a bütyök, mely a nagyujj alapjának kitüremkedése. Ez mind esztétikailag, mind a cipõviseletnél elõnytelen, sõt késõbbi szakaszban az alatta futó ízület kopásával fájdalmassá is válhat.

A bütyök kialakulása

A csontos kitüremkedés feletti lágyrésztömlő (bursa) begyulladhat, és akadályozza, esetleg lehetetlenné teszi a cipőviseletet. A bütyök kialakulását leegyszerűsítve az okozza, hogy a I. lábtőcsont eltávolodik a II. lábtőcsonttól (valgus állásba kerül), ezt elvileg követné az I. lábtőcsont fején ülő I. ujj, de bizonyos izmok és egyéb lágyrészek az ujj végét a többi ujj felé billentik. Az így kialakuló szöglet a belső lábélen maga a bütyök.

Kezelés

Hasonlóan a kalapácsujjhoz, kezdetben kényelmes-tágas lábbeli viselete is elég lehet, később az ortopéd szakorvos által felírt betét, vagy még inkább ortopéd cipő viselete enyhítheti a panaszokat.

A műtéti megoldás szükségessége itt egyéni tolerancia függvénye. Általánosságban a jelentős, cipőviseletet, járást korlátozó deformitás műtéti megoldása indokolt. A műtéti megoldás kiválasztása – tekintve, hogy több száz műtétet írtak le a bütyök kezelésére, de az ortopéd sebészi gyakorlatban kevesebb, mint tízet használnak – az egyéni állapot függvénye. Idősebb betegeknél elég lehet a belső lábszélen lévő lágyrész-duzzanat és az alatta lévő csont lefaragása. Fiatalabb betegeknél azonban szükség van az I. lábtőcsont tengelyének korrekciójára, mely során mesterségesen eltörjük (igazából átvágjuk) a csontot, és jó helyzetben rögzítjük.

Itt is kiemelem, bár ezek ‘kis műtétek’, minden műtét magába hordozza a fertőzés, elhúzódó sebgyógyulás, esetleges re-operáció veszélyét. Ugyanakkor helyes műtéti technikával, a megfelelő műtét és szakember kiválasztásával a kiújulás és a szövődmények megelőzhetők.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top