Életmód

90 napos diéta – megújult program

Nem jön rád a tavalyi ruhád? Nincs kedved felvenni a fürdőruhádat? Ne szomorkodj, harcra fel! A 90 napos diéta tartós fogyást garantál, megújult változatával pedig még hatékonyabban érhető el a kívánt hatás.

A túlsúly manapság már népbetegségnek számít, ezért nem csoda, hogy a különféle fogyókúrák népszerűvé váltak. Nem könnyű azonban eligazodni a gombamód szaporodó diétás módszerek között, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Mint mindent az életben, fogyni is gyorsan akarunk, ezért hajlamosak vagyunk hinni a különféle csodaszereknek, vagy meggondolatlanul belevágni a hangzatos, azonnali eredményt ígérő fogyókúrákba. Ám aki egy kicsit is egészségtudatos, tudja, hogy a nem megfelelő diéta gyakran többet árt, mint amennyit használ.

Mit kell tudnod, mielőtt a 90 napos diéta mellett döntesz?

  • A túlsúly hátterében gyakran a pajzsmirigy rendellenes működése, vagy valamilyen hormonális probléma áll. Érdemes ezeket kizárni, mielőtt diétázni kezdesz, mert amíg e betegségek fennállnak, a diéta eredménytelen, sőt veszélyes is lehet.
  • Ne kísérletezz a szervezeteddel, kockáztatva annak egészségét. Fordulj orvoshoz vagy dietetikushoz, hogy segítsen kiválasztani a korodhoz, egészségi állapotodhoz, életmódodhoz leginkább illeszkedő diétás módszert.
  • A fogyókúra kiválasztásánál mindig tartsd szem előtt, hogy szervezetednek szüksége van megfelelő mennyiségű szénhidrátra, zsírra, fehérjére, vitaminokra és ásványi anyagokra. Hiányuk a szervezet kényes egyensúlyának felborulásához és betegségekhez vezethet.
  • Ne akarj túl gyorsan fogyni, a tartós súlycsökkenéshez idő kell. A koplalás és a hirtelen fogyás nem célravezető, ráadásul maradandóan károsíthatja az egészséget is: az izmok leépüléséhez, hiánybetegségekhez, teljes elgyengüléshez, depresszióhoz és a bőr megereszkedéséhez vezethet.
  • Semmit sem adnak ingyen, a fogyást sem. Neked is tenned kell azért, hogy az eredmény tartós legyen. Ahelyett, hogy tűzoltásszerűen bevetsz egy-egy diétát, gondold át, hogy egészséges életmódot folytatsz-e: mozogsz-e rendszeresen, és minőségileg, mennyiségileg megfelelően táplálkozol-e.

A 90 napos diéta sikerének titka

A legtöbb hatékony diéta komoly lelki megterhelést jelent, és nagyfokú önuralmat igényel. Kevés az olyan fogyókúra, ami nem jár túl nagy lemondással, betartható, mégis hosszútávú eredményt garantál. Ilyen a testkontrollhoz sok tekintetben hasonló 90 napos diéta, melyet több ezren sikeresen végigcsináltak. A rendszert amerikai sportorvosok dolgozták ki, a szétválasztás elvén alapul, ami azt jelenti, hogy a gyomorba egyszerre csak egyféle táplálék juthat, mely ezáltal könnyebben bomlik le. Az eredeti diétában ciklikusan követi egymást egy fehérje-, egy keményítő-, egy szénhidrát- és egy gyümölcsnap, melyek során meghatározott típusú és mennyiségű ételek fogyaszthatók. A 90 napos diéta során havonta egyszer egy víznapot is be kell iktatni, ami a gyümölcsnap után következik, és fehérjenappal folytatódik. A reggeli minden nap gyümölcs, vagy 100%-os, cukor hozzáadása nélkül készített gyümölcslé. Az ebéd és a vacsora mindig ugyanaz. A négynapos ciklus sorrendjét nem szabad megbontani, mint ahogy átugorni sem lehet egy-egy étkezést. A diéta befejezése után ugyanúgy ehetünk, mint korábban, de az első három hónapban délelőtt még csak gyümölcs fogyasztható. Ez idő alatt tartósan megváltozik a szervezet anyagcseréje, ez garantálja, hogy a leadott kilók a korábbi táplálkozáshoz visszatérve sem jönnek vissza. A 90 nap alatt akár 15-20 kg-ot is le lehet fogyni súlyfeleslegtől függően. Aki kisebb súlycsökkenést szeretne, előbb is abbahagyhatja a diétát, ám ekkor az anyagcsere-változás még nem jön létre. A fogyókúra veszélytelen, eredményes, és további előnye, hogy a magas vérnyomást is megszünteti.

Miért hatékonyabb a 90 napos diéta?

A hagyományos 90 napos diétát nemrég megreformálták, mert bizonyos elemei nem elég hatékonyan szolgálták a fogyás eredményességét és biztonságosságát. A megújított étrend változatosabb, könnyebben tartható és követhető. Nagyobb hangsúlyt kap pár a szervezet salaktalanítását és zsírégetését fokozó módszer, melynek eredménye egy kimondottan súlycsökkenést garantáló diéta. A megújult változatban egy ciklus 5 napból áll, a korábbi változattól nagyrészt csak elnevezésben különböző fehérje-, zöldség-, gabona-, és gyümölcsnapokat mindig egy pihentető nap követi, ami a hagyományos 90 napos diétánál kíméletesebb módon, mégis gyakrabban biztosítja a folyadéknapot az étrendben.

Minden, amit a 90 napos diétáról tudni kell!

Minden, amit a 90 napos diétáról tudni kell! (Profimedia)

A gyümölcsre épülő reggelik és a gyümölcsnapok kiegészíthetők némi gabonával, például puffasztott rizzsel, korpakeksszel vagy pirítóssal, így egyrészt elkerülhető a savtúltengés, a gyomorégés, valamint a farkaséhség, másrészt több rost, ásványi anyag és vitamin jut a szervezetbe. Zöldségnapokon megengedett egy szelet kenyér és saláta fogyasztása is, továbbá ételízesítő, só, ketchup vagy főtt paradicsom használata. Gabonanapokon pedig csokoládé, kalács és piskóta is fogyasztható.

További újdonság, hogy minden étkezéskor kötelező meginni 3 dl vizet, mellyel elősegíthető a salakanyagok fokozott ürítése, illetve a fogyás. Mivel a nagyobb mértékű tisztulás hatására fokozott a vitaminok és ásványi anyagok kiürülése, ezért ezeket komplex multivitamin és ásványi anyag készítményekkel naponta pótolni kell. Különösen fontos a vas és a kalcium bevitele az elsősorban a nőket veszélyeztető vashiány és csontritkulás megelőzése érdekében.

A hagyományos diétában előírtnál magasabb folyadékfogyasztás, a csökkent energiabevitel és a pihentető napok beiktatása tehát fokozza az energiafelhasználást, ezáltal a szervezet sokkal több zsírt éget el. Mindez a változatosabb, könnyebben követhető és kímélő étrenddel együtt hosszú távon tartós súlycsökkenést eredményez.

Mire ügyelj a megújult 90 napos diéta során?

  • Mint ahogy a hagyományos 90 napos diéta esetében, a megújult változatban sem megengedett a napok felcserélése vagy egy-egy étkezés kihagyása, mert könnyen felborulhat a szervezet egyensúlya.
  • Az étkezésenkénti 3 dl víz fogyasztását vedd komolyan!
  • Rendszeres testmozgással, és az ezzel együtt járó izzadással még hatékonyabbá teheted a diétát.
  • Bármilyen kellemetlen tünet esetén fordulj orvoshoz vagy dietetikushoz!

Diétázz okosan!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top