Életmód

Szelídítsd meg a fõnököd!

Bármennyire is szereted a munkádat, fõnöködnek mégis sikerülhet elrontania a hangulatod. Naphosszat mérgelõdhetsz gorombasága, figyelmetlensége miatt, tarthatsz aktuális hangulatától. Segítünk, hogyan jöhetsz ki jobban az elöljáróddal.





Hétfő reggel van. Főnököd nemsokára befut, feszülten pakolászod a papírokat az asztalodon. Vajon milyen napja lesz ma? Kipihente magát a hétvégén? Kiújult a migrénje? Esetleg összeveszett a kedvesével, és rajtad tölti ki majd a dühét? Keveseknek adatik meg egy álomfőnök. Mint mindenkinek, neki is vannak gyengéi, és őt is jellemezheti gyakori hangulatváltozás. Az alapvető probléma az, hogy ha az elöljáród éppen mogorva, akkor az egész társaságot megfertőzi a rosszkedvével, hiszen a hierarchiában általában felülről lefelé terjednek az érzések. Ennek ellenére nem vagy tehetetlen áldozata a főnök hangulatingadozásainak.

Ne légy többé áldozat!

Már megint a főnököd gorombasága miatt mérgelődsz? Ne tedd! Tiszta sor, ki az úr a munkahelyen: a főnök. Ez persze nem jogosítja fel arra, hogy a benne lévő feszültséget a beosztottjain vezesse le. Ugye, észrevetted már, hogy főnököd általában akkor kiabál, ha bizonytalan, elsősorban a saját döntésében, csakhogy ezt nem mutathatja ki, ezért alkalmazottként néha olyan érzésed támad, mintha te lennél az okozója és az áldozata is ennek az érzelmi kitörésnek. Ezek után már csak kis lépés az önsajnálat. Ne hagyd, hogy egy hisztérika vagy egy indulatos férfi elrontsa a napodat! Engedd az üvöltözést az egyik füleden be, a másikon ki. Ha nagyon tombol, akkor hagyd el a szobáját, és kérj a titkárnőjétől egy új időpontot a megbeszélésre.







Hogyan kelts jó benyomást főnöködben?
•  Legyél nyitott és befogadó, állj elő ötletekkel!
•  Ha bizonytalan vagy valamiben, kérdezz rá, és pontosítsd a hallottakat!
•  Legyél korrekt és precíz, tartsd be az időpontokat!
•  Tarts mindaddig távolságot, amíg jobban meg nem ismered a főnöködet!
•  Ne folyj bele más munkatársak munkaterületébe!
•  Ha hibáztál, akkor ismerd be, semmiképp ne próbáld másra kenni a hibáidat!
•  Nem árt egy cseppnyi humor!

Az arrogáns

Minden szava arról árulkodik: őrült nagyra tartja saját magát. Önelégült, felvágós, nincs önkritikája. Viselkedésével sokszor ripityára töri mások önbecsülését. Ha főnököd ebbe a típusba tartozik, jó, ha tudod, az ilyen emberek többsége arroganciájával az önmagával szembeni kétségeit igyekszik palástolni. Azért hangsúlyozza folyton-folyvást önnön nagyszerűségét, mert valójában bizonytalan a képességeiben. Talán furcsának tűnhet első hallásra, de egy arrogáns ember lehengerlő, idegesítő öntömjénezésének úgy szabhatunk gátat, ha minél többet dicsérjük mi magunk.


Mosolyogj!

Van egy angol mondás, amit érdemes megfontolni: „What goes around comes around”. Szabad fordításban: „Mindent, amit kiadsz magadból, vissza is kapsz.” Ami számodra annyit jelent: mosolyogj! Szereld le a morgó főnököt úgy, hogy rávillantod legkedvesebb mosolyodat, és megmutatod neki, azért sem engeded, hogy elrontsa a kedved. Ha a főnök ettől sem enyhül meg, este a pároddal majd bátran nevetsz ezen a „savanyújánoson”.






Mit nyújthatsz te?

A főnökök mindig keresnek valamit, még ha nem vallják is be. Sikert, ötleteket, perspektívát akarnak. Ez lehetőséget ad arra, hogy előbbre juss. Ha be tudod bizonyítani a főnöködnek, hogy milyen előnyökkel jár egy ötleted, tedd meg! Új munkaterületet szeretnél? Magyarázd el a főnöködnek pontosan, mit profitálhat abból, ha te a jövőben azzal a területtel foglalkozol! Ne érkezz üres kézzel: semmi sem győzi meg annyira, mint a jó és átgondolt ötletek!


Inkább ne szidd a főnököt!

Egy internetes felmérés szerint a dolgozók hetente átlagosan négy órán át szidják a főnököt. Amennyire jólesik, hogy ráhúzod a vizes lepedőt, annyira káros lehet rád nézve, úgyhogy kollégák között inkább ne tégy ilyet! Persze ettől aligha áll be pozitív változás. Ebben az esetben is igaz: a főnök szidhat, moroghat a hátad mögött is, te nem. Ha szeretnéd kibeszélni magadból a mérgedet, tedd azt inkább egy olyan barátnőddel, aki nem dolgozik a cégnél.







Milyen a jó főnök?
•  Hagyja a beosztottat dolgozni, engedi, hogy hatáskörén belül önálló döntéseket hozzon.
•  A döntéshozatalban nem a pillanatnyi hangulata befolyásolja.
•  A napi teendők gyors és precíz végrehajtását követeli meg.
•  Nem tart vissza fontos és nélkülözhetetlen információkat.
•  Nem konfliktuskerülő, nyitott a kulturált véleménycserére.
•  Meghallgatja a beosztottak ötleteit és rugalmasan kezeli azokat.
•  Nem nevez ki kedvencet a munkatársai közül.
•  Értőn figyel, és válaszokkal, tanácsokkal segíti beosztottjait. 


Légy gerinces!

Jó adag bátorság kell ahhoz, hogy rossz hírt közölj a főnököddel, mert akkor neki is rossz lesz a kedve. De mindenképpen menj oda hozzá, ha valamit elrontottál, és értesítsd a hibáról. Ha van azonnal megoldási javaslatod, annál jobb. Ha elviselhetetlenül durván reagál, kérj tőle inkább egy négyszemközti beszélgetést, és közöld vele, hogy nehezményezed a viselkedését. Aki ugyanis mindig behúzza a nyakát, folyton támadások áldozatává válik.










Ajánljuk még:

• Segítség, nő a főnököm! »
• Újabb hiba, amit rendes lányok követnek el »

Könyvajánló:
• Lois P. Frankel: A rendes lányokból miért nem lesz főnök? Ilia & Co. Kiadó, 2005. »
• Schönberger Margit: A főnököm egy… seggfej …és az öné? Alinea Kiadó, 2005.
• A. Lang – A. Materson: Minden főnök mocsok. Magyar Könyvklub, 2004.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top