Életmód

Happy new year?

A január a fogadkozások és a jóslatok hónapja. Az év vége sok mindenki számára az értékeléssel telik. Az új év sokszor egy új élet kezdete is lehet, persze csak ha érdemes megváltoztatnod a jelenlegit.

Kopogtat az új év, így megint  megfogadod, hogy ezentúl alapjaiban változtatod meg az életedet. Lefogysz, eldobod a cigit, leszoksz a trágár beszédről, rendszeresen mozgatod a testedet, nem késel el reggelente a munkából és minden határidős anyagot időben leadsz, szóval: egészséges, boldog és kiegyensúlyozott leszel. Teszed mindezt annak ellenére, hogy tavaly ilyenkor ugyanezekkel a kötelező körökkel bombáztad magad. És tavaly is csak egy hétig sikerült mindent betartanod.








Esküszöm, nem költök annyit…
• Akarni kell

Az újévi fogadalmak nagy része kudarcra van ítélve. Sokan úgy gondolják, hogy az újévi fogadkozások valójában nem mások, mint az élet átszervezésének feledésbe merülő kísérletei.
Ennek oka egyrészt az akaraterő hiánya, másrészt a nem megfelelően megfogalmazott fogadalom. Ha eleve azt fogadod meg, soha többet rá sem nézel csokira, az túl nagy falat lesz, és már január elsején felülbírálod döntésedet. Vedd sorba: Mennyit ér az adott szavad? És ha az adott szó nem valaki idegennek, hanem neked, saját magadnak szólt? Megtartod a fogadalmaidat? Persze megfogadhatod azt is, hogy nem fogadsz meg semmit, és abból nem lehet baj.


• A jó úti cél – félsiker

Ha valóban változtatni akarsz életed minőségén, akkor először is annak irányát, lehető legtávolabbi célját kell tisztáznod. Lehetőleg képekhez és minél több pozitív érzelemhez kötve. Ha megvan a fő irány és az abból lebontott kisebb célok, akkor jöhet a kérdés: mennyiben vitt közelebb engem ezekhez a célokhoz mindaz, amit az elmúlt évben csináltam? Hirtelen köszönt rád majd a január csendje, az új év feladatai. Az ünnepeket is ki kellene pihenned, ráadásul ott zakatol majd a fejedben az újévi fogadalmad, amit a Himnuszt dúdolva még jobban megerősítettél magadban. Hogyan kezdj hozzá? Hozzákezdj-e egyáltalán? Életed megreformálásán érdemes már az óévben elkezdened gondolkodni, szeretnél-e egyáltalán változtatásokba kezdeni. Gondold végig, mit szeretnél megfogadni és miért.






Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Újévi fogadalom »
• Újévi fogadalom? »
• Mit vársz az új évtől? »

Kérdezd szakértőinket!
• Keresztes Attila önismereti tanácsadó »
• Gerlei Béla karrier-tanácsadó » 







Esküszöm, ez az utolsó…
• Fokozatok

Ne egyszerre akard megváltani a világot! Először kisebb célt tűzz magad elé, majd fokozatosan növeld azt. Például: nem nassolok édességet egy hétig, majd egy hónapig és végül az egész évben. Hidd el, észre sem fogod venni, hogy már öt éve nem eszel feleslegesen az étkezések között. Ha eleve azt fogadod meg, soha többet rá sem nézel a csokira, lehet, túl nagy falat lesz, és már január elsején felülbírálod a döntésedet.


• Fontos a helyszín

Nem érdemes otthon kezdened a változást. Ahhoz, hogy újba fogj, új dolgokat kell megtenned. Kezdd új életed új helyszínen! Január elején vegyél ki pár nap szabadnapot, és töltsd otthonodtól távol. Az év első napjait igazán érdemes nem a jól megszokott környezetben tölteni. Szinte egész évben ilyenkor a legolcsóbbak a szobaárak mindenhol. Lefut a teltházas szilveszteri program, és ugyanazokban a medencékben pancsolhatsz, ugyanolyan jókat ehetsz, mint az előző vendégek egy héttel korábban, dupla áron.


• Ragadj meg minden alkalmat!

Mit csinálsz, ha van egy üres órád? Gondolatban rendszerezed a munkáid, az elmaradt telefonokat intézed vagy elolvasod a napisajtót? Határozd el, hogy mostantól szabad óráidban mozogsz egy kicsit. Egy kellemes beszélgetéssel a kollégáiddal vagy barátaiddal, vagy egy kiadós sétával már sokat teszel egészségedért és fittségedért is, hát még ha kerékpárra pattansz, futócipőt húzol. Ha ritka az ilyen alkalom, autózás helyett menj gyalog dolgozni, lift helyett válaszd a lépcsőt, szállj le egy megállóval előbb a buszról vagy vidd a gyerekeket kerékpárral suliba.






• Bátorság
Válts, ha váltanod kell! Ha már hosszabb ideje egy új pozícióról álmodozol, de félsz megjegyezni felettesednek, az év eleje kitűnő alkalom, hogy a tettek mezejére lépj. Miután jól megfontoltad mondandódat, állj a főnököd elé, és beszélgess el vele az előléptetésedről. Ne légy nyuszi, de túl akaratos sem, viszont hidd el, ha határozottan és megalapozottan nyújtod be igényeidet, sikerülhet elérned céljaidat.


• Változtass magadon!
Ha már eldöntötted, hogy az új év eljövetele nagyszerű alkalom arra, hogy változtass az életeden, kezdheted külsőd átalakításával is. Egy új rúzs beszerzése legfeljebb csak a kezdet lehet. Persze nem könnyű váltani, ha évekig ugyanazt a rúzst használtad, ugyanúgy húzod ki a szemed és az illatodhoz is hűséges vagy. Mégis érdemes kikérni egy szakember véleményét, milyen színek állnak még jól, hogy is lehetne másképp kiemelni természetes szépségedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top