Életmód

Ha kicsi, ha nagy, mozogni akkor is kell!

Egyre többen látjuk szükségét annak, hogy alakunk karbantartására, fittségünk megõrzésére, a napi rohanásból adódó feszültség levezetésére sportoljunk. A nõi nem éke azonban a testmozgásnál nehezítõ tényezõ lehet, gondoskodnunk kell tehát az ideális kebeltartóról.

Sportoláskor a mellek különlegesen nagy, szinte extrém terhelésnek vannak kitéve, hiszen a melleket nem izmok, hanem a kötőszövet szalagjai tartják, melyek viszont megnyúlhatnak, ezért nagyon fontos a mellek tartása megfelelő minőségű és méretű cicifix használatával. Már serdülőkortól kezdve használjunk melltartót, mert a gravitáció miatt a mellek hajlamosak a süllyedésre. Mindenféleképpen viseljünk melltartót sportolás közben, terhesség, szoptatás, menstruáció és fogyókúra alatt!






Adatok

Bizonyos mérések szerint, ha melltartó nélkül futunk, a mellünk átlagosan 8,5 cm-t mozog. Ha normál melltartót viselünk, akkor ez a mozgás nagyjából 32 százalékkal csökkenthető, míg ha speciális sportmelltartót hordunk, akkor még további 20 százalékot enyhíthetünk rajta.

Bizonyos cégek már kifejlesztettek speciális sportmelltartókat. Ezek funkcionális szabásúak, a mellet stabilan tartják, és a pántok sem korlátozzák a viselőt a szabad mozgásban, sőt olyan anyagból készülnek, melyekbe nem izzadunk bele.

Ne feledjük és vegyük komolyan, hogy számunkra a sportolás egyik legfontosabb kelléke a jól megválasztott melltartó! Korábban nem voltak speciális mellfixálók, így mozgás közben elcsúszott, kényelmetlen viselet volt és könnyen kidörzsölte a bőrt. Ma már olyan tudományosan is kikísérletezett darabok vannak, melyek kényelmesek, szinte észrevétlenek, nem szorítanak, de erősen tartanak, és nem izzadunk bele.





Ha kicsi, ha nagy…

Különösen fontos, hogy sportoláskor a kis mellűek is használjanak kifejezetten erre a célra tervezett sportmelltartót! Számukra jó választás lehet, hiszen kényelmes és egészséges viseletet biztosít a sportos, vékony pántos, pamutból készült melltartó vagy a top jellegű darab. Ez utóbbi a nagyobb mellűek számára is jó lehet, ha a vastagabb, megerősített pántú változatot választják. Az anyagot tekintve a szakértők elsősorban a tiszta pamutból készült termékeket ajánlják, de használható még a bőrbarát műszálból, például tactelből készült változat is.





Hogyan válassz?

A melltartót úgy kell megválasztani, hogy alkalmazkodjék a keblek nagyságához, kényelmes, lehetőleg fémmerevítő nélküli darabot válasszunk. Fontos, hogy ne legyen szoros, de a melleket jól tartsa. A méret megválasztásánál mindig az első sor kapcsot kell figyelembe venni.

A melleket azért kell megfelelően tartani, mert a kötőszövet szalagjai megnyúlhatnak, és ez egy visszafordíthatatlan folyamat. Hosszú távon tehát mindenképpen megtérül az odafigyelés, és talán nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy mindez a kisebb méretekkel rendelkező hölgyekre is vonatkozik!







Íme néhány tipp, hogyan válasszuk ki a számunkra legideálisabb kebeltartót:

• a jó melltartó a mell legelőnyösebb formáját hozza ki, szépen megemeli a kebleket, miközben nem zavar a mozgásban, és nem okoz bőrirritációt;
• a két kosár közötti rész hozzásimul a szegycsonthoz, a megfelelő méretű kosár alátámasztja a melleket;
• a mell nem türemkedik ki a kosárból sem felül, sem oldalt;
• felfogja a mellek súlyát, és megakadályozza, hogy a mell tartószalagjai kórosan megnyúljanak;
• minél természetesebb anyagból készült darabot viseljünk;
• fontos tartozék a szivacsbetét, mely puhán simul a bőrhöz. 

Ha nem megfelelő a melltartónk, tehát ha túl szűk és merev, akkor az lelapíthatja a keblünket, a merevítő rontja a vérellátást, lassítja a nyirokkeringést, így rugalmatlanná teszi a bőrt, és más betegségek okozója is lehet. A sportorvosok felfedezték, hogy a futók mellbimbóján fájdalmas, idült gyulladás is keletkezhet, de a női futóknál a melltartó viselése megakadályozza ezt!

Ha kicsi, ha nagy, mozogni kell, sportoljunk rendszeresen, és gondoskodjunk a megfelelő kebeltartóról is. Egy kis odafigyeléssel, egy kis befektetéssel sokáig vonzó keblekkel büszkélkedhetünk, megéri, nem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top