Életmód

Alternatív terápiák

Sorozatunk utolsó állomásaként újabb módszereket ismerhetsz meg az alternatív gyógyászat szerteágazó területérõl. Reméljük, segítettünk, hogy mostantól nagyobb hozzáértéssel tudd kiválasztani a számodra legmegfelelõbbet.

Légzésterápia

Légzési technikák alkalmazásával irányítható és harmonizálható a vegetatív idegrendszer, ellazíthatók az izmok, fokozható az oxigénellátás, a vérkeringés és növelhető az energiaszintünk. A tudatos légzés megtanulásával segíthetjük mentális ellazulásunkat és a stressz hatékony kezelését is.

Masszázsterápia

A különféle masszázsok során a test felületén alkalmazott fogásokkal a szervezetet válaszreakcióra, öngyógyító folyamatai aktiválására késztetik. Bár minden masszázs más-más technikát alkalmaz a simítástól a nyomáson át a gyúrásig, mindegyikkel stimulálható és gyógyítható testünk csont-, izom-, ideg- vagy keringési rendszere. A masszázsok csillapítják a fájdalmakat, oldják a stresszt, a görcsöket, és belső szerveinkre is gyógyító hatással vannak.

Fórumajánló:
Masszázstechnikák
Korábbi cikkeink a témában:
Melyik masszázs a neked való?
Nyirokmasszázs – megszabadít a mérgektől

Meditáció, relaxáció, irányított képzelet

A meditáció és a relaxáció az elme megnyugtatását, a feszültség oldását és az ellazulást szolgálja, amelynek hatására csökken a vérnyomás, lazulnak az izmok, csillapodik a fájdalom, lassulnak az anyagcsere-folyamatok és a szervezet energiaszintje növekszik. Az ellazult állapotban történő irányított képzelet a vágyott állapot levetítése által egy pozitív „programot” futtat az agyban, ennek hatására beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Fórumajánló:
Meditáció
Relaxáció
Korábbi cikkeink a témában:
Relaxáció: nyugalom és harmónia

 

 

Mozgásterápia

Olyan mozgástechnikákat alkalmaz, amelyekben nagy szerepet kapnak a belső átélések, a lelassulás és a légzőgyakorlatok. Idetartoznak a különféle jógák, a tajcsi, a csikung vagy akár a gyógylovaglás is, amelyek növelik energiaszintünket, javítják a vérkeringést, az anyagcserét, szabályozzák a vérnyomást és a hormonrendszert, fokozzák a méregtelenítést, lazítják az izmokat és nyugtató hatásúak.

Fórumajánló:
Jógázzunk!
Korábbi cikkeink a témában:
Jóga a változó világban
Thai chi – harc(művészet) az egészségért

 

 

Reflexológia

 

Reflexológia

Egyes bőrzónák nyomása, masszírozása – különösen a talpon, a kézen és a fülön – gyógyítóan hat bizonyos belső szervekre a bőr és a szervek közti idegi és energetikai összeköttetés által. A legerősebb hatás a talpon át váltható ki, ahol a reflexológus mély, húzó fogásokat alkalmaz, amelyek esetenként fájdalmasak is lehetnek. A talpon, mint egy térképen, egész testünk lenyomata megtalálható. Az egyes zónák masszírozásával felderíthetők a betegségek, ugyanis ha egy szerv helytelenül működik, a rossz energia-, vér- és nyirokkeringés hatására salakanyagok szaporodnak fel, amelyek nem tudnak távozni a szervezetből, ezért lerakódnak a talp megfelelő zónáiban. A lerakódások állagából és minden más elváltozásból következtetni lehet az adott szerv betegségének jellegére, fennállásának idejére. A masszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal elősegíti a lerakódott salakanyagok távozását, és erősíti az immunrendszert. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését, oldja a testi-lelki feszültséget, a görcsöket és csökkenti az esetleges fájdalmakat. Energetikai harmonizáló hatást vált ki, amellyel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.

Fórumajánló:
Talpmasszázs
Korábbi cikkeink a témában:
Gyógyulj a talpadon keresztül
• Talpmasszázs

 

 

Rolfing

Masszázs- és mozgástechnikákkal, illetve a feszes izomszövetek nyújtásával érik el a csontok és izmok megfelelő helyzetbe hozását, ami tökéletes testi és ezáltal lelki összhangot eredményez. Segítségével megelőzhetők a kopások, és csökkenthetők vagy elmulaszthatók a mozgásszervi fájdalmak is.

Szín- és fényterápia

Évezredek óta ismert, hogy a színek hatnak közérzetünkre és testi funkcióinkra. Minden színnek van bizonyos rezgése, ugyanúgy, mint ahogy sejtjeinknek is. Amikor betegek vagyunk, bizonyos szerveink sejtjeiben rezgéshiány lép fel, amely megfelel a színesfény-spektrum bizonyos hullámainak. Ha megfelelő színes sugárzással erősítik a frekvenciát, pótolható a hiány, a sejtek rezgése újra megfelelő, a szerv teljesítménye pedig normális lesz, így az energia ismét akadálytalanul áramolhat az egész testben. A színterápia során meghatározzák a szervezetből hiányzó színt, és ennek a fényével világítják meg a beteget. A színes fényt egyrészt a szemünkön, másrészt a bőrünkön keresztül vesszük fel, és továbbítjuk a rezgéshiányos sejtekhez. Színlámpák, színes fóliákkal letakart fényforrások, lágylézerek, kristálylámpák vagy színes szemüvegek segítségével juttatják a színes fényt a bőrbe vagy a szemekbe. A színterápia betegségek megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmas. A napfényterápiához hasonlóan – amelynek során magas fényerősségű, teljes spektrumú fénnyel utánozzák a természetes napfényt – erősíti az immunrendszert, élénkíti a sejtanyagcserét, a vérkeringést, szabályozza a hormonrendszert és a vérnyomást, gyorsítja a sebek, sérülések, bőrbetegségek gyógyulását és fokozza a bőr rugalmasságát. Ezenkívül alkalmas a szezonális depresszió, az alvászavar, valamint a belső óra zavarainak kezelésére is.

Fórumajánló:
Színterápia
Fényterápia az egészségért
Korábbi cikkünk a témában:
Auraszóma

 

 

Táplálkozási terápiák

A táplálkozásból nyerjük életenergiánk nagy részét. Helytelen táplálkozással megbetegíthetjük magunkat, míg a kiegyensúlyozott étkezés energiával tölti fel szervezetünket és gyógyít. Sokféle táplálkozási irányzat, diéta és böjt áll a betegségmegelőzés, illetve a gyógyítás szolgálatában, amelyek megfelelő kiválasztásához kérjük orvos, természetgyógyász vagy dietetikus segítségét.

Testtartás-újratanulás

Mozgások és érintések alkalmazásával segít elsajátítani a testi-lelki egyensúly helyreállítását szolgáló helyes testtartást, kiküszöbölni a rossz megszokásokat, valamint tudatos mozgásra és testtartásra ösztönöz.

 

Vízterápiák

A víz energiát adó és energiatisztító közeg, amelynek gyógyító hatását több területen is kihasználják. Kristályszerkezete képes megőrizni és továbbadni energetikai információkat, amelyeket mi képesek vagyunk felvenni, mert testünk 70%-a víz. A balneoterápia 3-4 hetes gyógyvízi kezelést jelent. A gyógyvizek megőrzik a természet pozitív rezgéseit, amelyeket a fürdőzés során felveszünk, és ezáltal auránk megtisztul és energiával töltődünk fel. Főleg betegség utáni rehabilitációra írják elő, de testi és lelki megterhelés esetén is jótékony. Áldásos hatásúak a víz alatti tornák, a súlyfürdők és a pezsgőfürdők is. A víz felhajtóereje a testet könnyűvé teszi, ugyanakkor nyomása kedvezően hat a felületi vérkeringésre és lehetővé teszi az izmok relaxációját.
A Kneipp-kúra során víztaposást és hideg vízzel történő lelocsolást alkalmaznak. A víztaposás hideg vizes medencében történik 1-2 percig, ahol köveken lépkedve tapossuk a vizet. A lábakat minden lépésnél ki kell emelni, így a hideg víz és a meleg levegő együttesen váltófürdőszerű hatást eredményez. A hideg vizes leöntés során a végtagoktól a szív felé történik a hideg vízsugárral történő locsolás. A Kneipp-kúra visszérerősítő, javítja a vénás visszafolyást és az anyagcserét, frissít, megelőzi a gyulladásokat és támogatja a szervezet önszabályozó folyamatait.

Fórumajánló:
Spa lábfürdős méregtelenítés
• Fürdőkúra
Korábbi cikkeink a témában:
Kényeztető fürdőzés
• Kneipp plébános terápiája

 

 

Lapok a témában:

jóga.lap.hu
masszázs.lap.hu
diéta.lap.hu
balneológia.lap.hu
relaxáció.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top