Életmód

Vékonyak a barátaid? Veszélyben a fogyókúrád!

"Én is azt kérek, amit ő" - ismerős ez a mondat? Ha igen, lehet, hogy a baráti vacsorák okolhatók azért, ha nem halad a fogyókúrád.

Egy új tanulmány szerint a fogyókúrázókra nézve különösen nagy veszélyt jelent, ha sovány barátaikkal töltik a szabad idejüket. A kísérletben részt vevő főiskolai hallgatókat meghívták egy mozira, és nassolnivalót is mellékeltek a film mellé. A diákok egy része egy jó alakú, vékony kutatónővel együtt nézte meg a filmet, a másik mozidélutánon viszont ugyanez a kutatónő úgy vett részt, hogy kitömött, őt kövérnek mutató ruhát viselt. A kutatás résztvevői meglepő módon majdnem kétszer annyi édességet rágcsáltak el akkor, amikor a vékony nővel ültek egy moziban, mint akkor, amikor a kutatónő „kövér” volt.

Brent McFerran, a tanulmány szerzője szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy amikor egy vékony nőt látunk jóízűen csemegézni, azt gondoljuk: „ha ennyit ehet, mégis vékony marad, akkor én is megtehetem ugyanezt!” Pedig ez nem igaz, hiszen a hízásban és a fogyásban többek között olyan tényezők is szerepet játszanak, mint az anyagcsere sebessége, az izomtömeg, a genetika, vagy a mozgás. Sajnos van, aki többet ehet, mint más, anélkül, hogy elhízna. De az is lehet, hogy a sovány hölgy számára ritka kényeztetés az előttünk elfogyasztott csemege, vagy keményen sportol, hogy megőrizze alakját.

Emiatt persze nem kell lemondanod egyetlen baráti vacsorát sem – a tanulság csak annyi, hogy tartsd a szemed a saját tányérodon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top