Életmód

Csíkok a bőrön – Mit tehetünk a stria ellen?

A striákat vagy terhességi csíkokat sokan összekeverik a narancsbőrrel, főleg azért, mert ugyanazokon a testtájakon (csípő, popsi, has) jelennek meg. A csíkok kialakulásáról és a kezelési módokról dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

Hízás után csíkok?

Csíkok a bőrön - Mit tehetünk a stria ellen? 30 vega sztár – és mind magyar!

Eláruljuk, kik ők! »

A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. Általában nagy hízás és fogyás után jelentkeznek, de a terhesség miatt is kialakulhatnak. Ilyenkor a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. A kötőszöveti gyengeséget a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, de sajnos a genetikai meghatározottság is rossz irányban befolyásolja a folyamatot. Ha valakinek az édesanyja is küzdött már a striákkal, annak sokkal jobban oda kell figyelnie a megelőzésre. Ebben a problémában ugyanis – éppúgy, mint a narancsbőrnél – főleg a nők érintettek, mivel kötőszöveteik laza szerkezetűek.

Így előzd meg!

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus
Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus

• Kerüljük a gyors súlycsökkenéssel, majd visszahízással járó jojóeffektust! Ez nemcsak a bőr állapotának, de a szervezet alkalmazkodóképességének is fontos.

• Már a terhesség elejétől használjunk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket, és amennyire lehet, szorítsuk vissza a hízást.

• Serdülőkorban, amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat, szoktassuk rá a tinédzsereket testápoló vagy más, bőrt rugalmasító készítmények használatára.

• Jól feszesíti és hidratálja a bőrt a mogyoróolaj, a lenolaj és a kökényolaj (ezeket mindig bázisolajba vagy testápolóba keverve ajánlott használni).

• Az étrendre is érdemes odafigyelni, hangsúlyos a napi 2-3 liter folyadékfogyasztás (ideális esetben víz). A friss és lehetőleg nyers zöldségek és gyümölcsök a magas antioxidáns-tartalmuk miatt segítenek a bőr frissességének megőrzésében, de jó hatásúak még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj és a szilíciumot tartalmazó teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.

• A hideg-meleg váltófürdő feszesíti a bőrt, fokozza a vérkeringést.

Professzionális kezelések

Jó tudni! A bőr elvékonyodása és a striák kialakulása a mellékvesekéreg túlműködésére, illetve szteroidok túl sokáig történő szedésére is utalhat.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző készítmények nem tüntetik el teljesen a striát, inkább csak halványítják (ez egyébként idővel mindenképpen bekövetkezik), illetve a megelőzésben van nagy szerepük. Vannak azonban olyan professzionális eljárások, amelyek alkalmasak a már kialakult csíkok hatékony csökkentésére.

Csíkok a bőrön - Mit tehetünk a stria ellen?

 

Az aromaterápiás testtekercselésen, a mikrodermabrázión és a mezoterápián kívül a lézeres kezelés is nagyon eredményes. Minél fiatalabb a stria, annál hatékonyabb a kezelés. A friss, vékony, felszíni striák jobban reagálnak a kezelésekre, mint az öregebb és mélyebb csíkok. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a striákat nem lehet tökéletesen eltüntetni, a kezeléssorozat a csík elhalványítását, vékonyítását és a stria alatti kötőszövet felszaporítását célozza. A lézerfénnyel ennek érdekében elérhető a kollagénrost képződésének elősegítése és a kapillárisér-tágulatok elzárása. Mindez jelentősen, 60-80 százalékban javíthat a bőr állapotán, ami mindenképpen számottevő változás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top