Életmód

4 gyors gyakorlat, hogy élesítsd az elméd

Az, hogy mennyire vág az agyad, nemcsak a genetikán múlik. Apró gyakorlatokkal is élesítheted az elméd - mutatunk közülük ötöt.

1. Olvass a sorok között: ha valami olyasmit olvasol, ami első látásra nem egyértelmű (például a modern költészet egyik remekét), az agy megpróbál neki minél gyorsabban értelmet adni. Ez pedig magasabb fokozatba kapcsolja a szürkeállományt, és javítja a tanulási képességedet.

2. Nézz tévét (igen, nézz tévét)!: méghozzá olyan filmeket, amelyeken gondolkodni kell. Próbáld megoldani a krimisorozat aktuális epizódjának rejtélyét, és elvarrni a történet szálait. Ez a gyakorlat javítja a problémamegoldó képességedet, és az intelligencia-szintedet.

3. Aludj eleget: a pihenés segít az agynak feldolgozni a napi eseményeket, így javítja a memóriát.

4. Zenélj: egy vadonatúj tanulmány szerint a hangszeren való játék úgy kapcsolja össze és fejleszti az agy motoros rendszereit, finomítva ezzel az egész idegrendszer működését, ahogy semmilyen más tevékenység. Ha nem akarsz rögtön zongoraórákra rohanni, próbálj ki egy hangszeres zenélést szimuláló számítógépes játékot.

5. Építs kapcsolatokat: kísérletek bizonyítják, hogy a társas együttlét javítja az agy kognitív funkcióit. A „társas lényként” számon tartott emberek általában jobban emlékeznek azokra az információkra, amelyekre később a stratégiai tervezéshez, az érveléshez és a célok kitűzéséhez lesz szükség. Még jobb, ha magadnál okosabbnak tartott emberekkel beszélgetsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top