Életmód

Vigyázz! A túl sok gyümölcs hizlalhat!

Azt hiszed, ha sok gyümölcsöt eszel, mindent megtettél a karcsúságért? Nos, ha nem jól választasz, könnyen lehet, hogy tévedsz!

„A gyümölcs kiváló fogyókúrás eledel, de korántsem mindegy, melyiket választod” – mondja Kovács-Nagy Eszter Anna böjtszakértő és dietetikus. „A banán például, nagy mennyiségben akár hizlalhat is, hiszen elég komoly az energiatartalma. A barack és a szőlő sok cukrot tartalmaz, így nagy mennyiségben ez is elgáncsolhatja a fogyókúrát.  Ugyanígy a fogyás ellen hathatnak a különféle gyümölcsturmixok, gyümölcssaláták és a csonthéjas gyümölcsök is.” A szakértő szerint a mennyiség sem mindegy: ha gyümölcsnapot tartasz, a főétkezéseket egy-két szem gyümölccsel, például almával helyettesítsd, egész nap körülbelül 1-1,5 kilót fogyassz, ne fald kilószámra a különféle gyümölcsöket.

A gyümölcsökben levő gyümölcscukor (fruktóz) egyszerű cukor, így gyorsan megdobja a vércukorszintedet, majd ugyanilyen gyorsan vissza is ejti. A rostok jelenhetnek némi teltségérzetet, de ne csodálkozz, ha gyümölcsevés után gyorsan újra éhes leszel – magyarázza szakértőnk. Vagyis mint mindenre, a gyümölcsökre is illik a mértékletesség elve: ha tartós fogyást szeretnél elérni, a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrendet követsz, amelynek fontos részei, de nem kizárólagos alapelemei a különféle zamatos gyümölcsök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top