Életmód

“Sztárvitamin” az egészségért

Azt hiszed, elég naponta 15 perc a szabadban, és máris elegendő D-vitaminnal láttad el a szervezeted? A legújabb kutatások szerint ez édeskevés!
A szépség receptje egyszerű

Azt hittük, hogy már mindent tudunk róla, újabban mégis hatalmas érdeklődés övezi a D-vitamint világszerte – ez az új „sztárvitamin”, nemrégiben a még a Vogue címlapjára is felkerült! Tanulmányok és cikkek ezrei szólnak erről a vegyületről, ami úgy tűnik, sokkal nagyobb szerepet játszik a szervezet működésében, mint bárki is feltételezte volna. Hozzájárul az immunrendszer és az érrendszer működéséhez, erősebbé teszi az izmokat, csökkenti a gyulladásokat, és még a hajnövekedést is serkenti.

Minden sejt igényli

„Valóban sokrétű hatású molekuláról van szó, amivel kapcsolatban nagyon gyakori a hiányállapot, pedig igen egyszerű lenne pótolni azt – mondja dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a Melanomamobil vezető orvosa a kérdésre, hogy minek tudható be ez a hatalmas érdeklődés. – Hiánya olyan gyakori betegségekkel kapcsolható össze, mint időskori csonttörések, szív-érrendszeri kórképek, rosszindulatú daganatok, vagy akár az „egyszerű” téli influenzajárványok.”

Sok az egymásnak ellentmondó vélemény, de annyi biztos, hogy a D-vitamin teljes szervezetünkben kifejti a hatását. „Nehéz jó hasonlatot találni rá. Talán olyan lehet, mint egy kedvenc háziállat. Ha hirtelen elveszne, nem állna meg az élet, de semmi nem lenne az igazi, mindenki szomorú lenne, és nem működne semmi sem úgy, ahogy korábban. A D-vitaminnak a legtöbb sejtünkön van receptora. Ha nem tud ezekhez bekötődni, akkor a sejtek működése nem lesz ideális, és ez hosszabb távon betegségeket eredményezhet” – magyarázza dr. Horváth Béla.

Elég? Nem elég?

A D-vitamin hiánya miatt nem volt szokás aggódni, hiszen köztudott, hogy a „napban is van”, ahogy már az óvodában megtanították nekünk. Hagyományosan azt mondják, hogy ha naponta tíz percet fedetlen arccal és karral kint tartózkodunk a napon, bőven elegendő termelődik belőle. De valóban így van ez? A legújabb kutatások szerint korántsem!

Az a mennyiség, amelyet az orvostudomány – egyébként még a 20. század elején, az angolkór gyakorivá válásakor – meghatározott (és ami nem véletlenül nagyjából annyi, amennyi egy kanál csukamájolajban található, vagyis 400 NE, nemzetközi egység), ugyanis éppen arra elegendő csak, hogy megakadályozza a súlyos hiánybetegség kialakulását. Arra azonban már nem elég, hogy a D-vitamin minden fontos szerepét betölthesse a szervezetben. Táplálkozással, napozással a legtöbb ember nem jut elegendő D-vitaminhoz, a téli hónapokban különösen nem, így érdemes azt pótolni. „A legújabb adatok alapján határozottan javasolom a D-vitamin szedését – mondja dr. Horváth Béla –, de orvosként óvatos vagyok az adagolással: ősztől tavaszig napi 1000 NE D-vitamin szedésével nem lőhetünk mellé, de nagyon sokan szednek napi 2000 NE-t is. Legjobb a tabletta, de kiváló a csukamájolajat tartalmazó kapszula is. Jelenlegi ismereteink szerint a tolerálható napi dózis 10 000 NE.” (Csak összehasonlításképp: 85 g tonhalkonzerv például mindössze 200 NE D-vitamint tartalmaz.)

Mindezek után mi lehet az oka annak, hogy itthon csak receptre lehet kapni D-vitamint? „Fogalmam sincs, óriási hiba a hatóságok részéről” – mondja dr. Horváth Béla.

Nem kell aggódni!

Valójában addig nem tudhatjuk, helyén van-e a D-vitamin-szintünk, míg meg nem méretjük – a szint viszonylag egyszerűen kimutatható a vérből – ugyanis az nagyon változó lehet. Jó példa erre a 38 éves Anett esete, aki már több hónapja szedett napi 3000 egységet, mégis relatíve alacsony volt a vitaminszintje, amikor megmérette. Ha nála ilyen alacsony az érték, milyen lehet annál, aki egyáltalán nem figyel oda a vitaminpótlásra?

„Lévén zsíroldékony vitamin, elvileg túladagolható – figyelmeztet a bőrgyógyász szakorvos. – De ez a gyakorlatban ritka, ha a józan ész határain belül maradunk. Azok a félelmek is alaptalanok, hogy a D-vitamin szedése kalciumhiányt okozhat. Az összefüggés fordított: a kalciumhiányt, ha van, kezelni kell kalcium szedésével, és ekkor szükség van D-vitaminra is, hogy biztosan felszívódjon. A D-vitamin mellé azonban nem kell kalciumot szedni.”

Napfény – árt vagy segít?

„D-vitamin-hiányban szenved becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50 százaléka, különösen a téli hónapokban. A D-vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, a nyáron diagnosztizált rákok esetén megfigyelték a kedvezőbb lefolyást és a hosszabb túlélést” – olvasható dr. Szendi Gábor a D-vitamin és a rák című cikkében.

Tehát az eddigi ajánlásokkal szemben feküdjünk minél többet a napon, ha meg akarjuk előzni a mell- vagy vastagbélrákot? De mi lesz akkor a bőrrákkal? A napon töltött idő igenis fontos, nem jó megoldás, ha minél jobban elzárjuk magunkat a természetes fénytől. Ám az alapvető óvatossági szabályokat be kell tartani, és a vitaminpótlásban inkább a táplálékkiegészítőkre helyezni a hangsúlyt.

Dr. Horváth Béla szerint a D-vitamin körüli felhajtáshoz hozzájárulhat a szoláriumgyártók és -üzemeltetők aktivitása is, de ő maga semmiképpen nem javasolja, hogy ilyen módon bírjuk rá a bőrünket, hogy minél többet termeljen belőle. „A szolárium bizonyítottan rákkeltő, ezért szóba sem jöhet, pláne, hogy a D-vitamin nagyon egyszerűen és biztonságosan pótolható más módon is” – mondja a szakorvos.

 

A cikkünk a Wellness magazin tavaszi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Csúcsforma 4 hét alatt
  • Segítség, anya lett a barátnőm!
  • Tisztítókúrák. Teszteld, melyik neked való!
  • Kövérít a munkád? Velünk karcsú maradhatsz!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top