Életmód

A nők többet rágódnak a párkapcsolataikon

Úgy tűnik, hogy míg a férfiak egy legyintéssel továbblépnek félresikerült kapcsolataikon, addig a nők akár évekig boncolgatják a balul elsült szerelmi viszonyaikat.
Miért rágódnak a nők többet párkapcsolataikon? Veszélyes a szex 50 felett

Ha a szerelmi kapcsolatok megbánásáról van szó, óriási szakadék tátong a két nem szülöttjei között.
Egy kutatásban több mint kétszer annyi nő vallotta, mint férfi, hogy hibázott expárjával kapcsolatban. 

A kutatásból kiderült, hogy a nők felelősebbnek érezték magukat a kapcsolat érzelmi oldaláért. Ez összecseng azzal, hogy a nők hajlamosabbak az önvizsgálatra és arra, hogy magukban keressék a hibát. Míg a nők a „Mit tehettem volna másképp?” kérdést teszik fel maguknak, addig a probléma megközelítése a férfiak szempontjából inkább a „Mi lehetett a gondja?” típusú kérdések feszegetése.

Az is kiderült, hogy az erősebbik nem a megbánást férfiatlannak gondolja. Pedig az őszinte visszajelzés bármely – akár már véget érő – kapcsolat hasznára válna. A telefonos felmérés 370 amerikai felnőttől kérdezte meg a 19–103 éves korcsoportban, hogy mi volt élete legnagyobb megbánása.

A nők többet rágódnak a párkapcsolataikonA legjellemzőbb válasz a szerelmi csalódás volt, minden ötödik megkérdezett egy kapcsolat végét említette. Csodák nincsenek, az egyedülálló hölgyek még nagyobb számban említették első számú csalódásként egy fontosnak hitt kapcsolat végét. Második helyen a családi problémák álltak, a megkérdezettek 16%-a mondta, hogy bárcsak ne árnyékolta volna be veszekedés a szeretteivel való kapcsolatát. Harmadik helyen 13%-kal az iskolai kudarcok szerepeltek, és ezt követték szorosan 12%-kal a karriergondok. Kis lemaradással (10%) az anyagi gondok, majd a szülői szerepnek való megfelelés (9%) kihívásai zárták az élbolyt.

A kutatást a chicagói Észak-Nyugati Egyetem kutatói végezték. Vezetőjük szerint, bár a megbánás negatív érzelmekkel párosul, előnyös oldalai is lehetnek. A szerencsésebbek mélyen megélik, de gyorsan túljutnak rajta, és a tanulságokat beépítik jövendő kapcsolataikba.

Bár a kutatás szerint a nők hajlamosabbak a megbánásra és aktívan keresik, hogyan tehették volna jobbá a kapcsolatukat, ennek ellentmondani látszik egy másik felmérés eredménye. Eszerint kétszer annyi nő, mint férfi gondolja, bárcsak máshoz ment volna férjhez. A nők több, mint 20%-a – szemben a férfiak 12%-ával –, ha tehetné, mást választana élete párjának.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top