Életmód

Rátaláltam a jó szexre!

Kinek a pap, kinek a papné – a szex nem mindenkivel jó, ám olyan is van, hogy nem a partnerrel van a hiba. A te szexuális életed jól működik?
Rátaláltam a jó szexre! 26 póz, amitől garantáltan leizzadsz

„Évek óta ugyanaz a párom. Nagyon szeretem, ő is engem, de valamiért a szexuális életünk nem az igazi. Én szinte sohasem kívánom a szexet. De ne gondoljátok, hogy azért, mert meguntam volna a partnerem. Másokkal, őelőtte sem ment túl jól ez a dolog. A barátnőm kezdett Bikram-jógázni, és „a mozgás kell” alapon egyszer elcipelt. Bevallom, először nem esett annyira jól. Persze tartottam tőle, meleg van, nem vagyok valami hajlékony sem, és amiket mutatott – gondoltam, soha nem fogom tudni megcsinálni. (…) De erősködött: menjek még egyszer, egy alkalomból nem lehet eldönteni. Beadtam a derekam, elmentünk. Aztán még egyszer. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a páromhoz is máshogy viszonyulok. Elkezdtem kívánni őt, pedig semmi sem változott az életünkben egyébként. Mástól is hallottam, hogy a Bikram feljavította a szexuális életüket. Azóta járok, a szex pedig igazán a hétköznapjaink része lett, és nem is akármilyen formában. Boldog vagyok, mindenkinek csak ajánlani tudom.” (Részlet egy fórumozó bejegyzéséből.)

Rátaláltam a jó szexre!


Mi a vágy ellensége?

– Azt gondolom, hogy a szexben különösen igaz az, hogy a test és a lélek nem választhatók szét, csak egységként érdemes rájuk gondolni. A testi, fizikai kondícióink nagyban befolyásolják az érzelmi, pszichés állapotainkat is. Amennyire működik ez negatív irányban, ahogy a stressz, a fáradtság sok párkapcsolatban a szexualitás alattomos kórja, ugyanúgy igaz ez egy pozitív energiakörre is – mondja Mester Dóra szexoktató, társadalomkutató. – Azt gondolom, hogy éppen a jóga nem véletlenül „működött” ilyen jól: ez egyszerre jó hatással van fizikailag; a mozgás, a test energia-háztartásának aktivizálása, az anyagcsere-folyamatok serkentése, a keringés (a Bikram esetében a nyirokkeringés is) frissítése miatt és a jóga pszichére gyakorolt jótékony hatásai miatt is.

Más nőktől is hallottam, hogy a mozgás mintha helyre tenné a testükben az energiaáramlást, egy anya például éppen a gyermekágyi vágytalan nyugalmi időszakból így nyerte vissza szexuális aktivitását. Ezzel mindenképpen érdemes kísérletezni, és megtalálni, hogy mi az a mozgás, ami a legjobban működik: kinek a Bikram, kinek egy erdei séta, vagy épp fókuszáltan a kismedencei aktivitást fokozó intim torna. Én például teljesen vízfüggő vagyok, engem az úszás (lehetőleg szabad levegőn) ugyanúgy feltölt, mint két óra jóga. Nemcsak fizikailag, de pszichésen is energetizáló és érezhetően jelen van a vágyamban is. A testi kondíció – kinek mi hozza meg – valóban fontos a szexuális aktivitásban, de azt is fontos látni, hogy önmagában nem elég. Ismerek nem egy olyan sportos életű fiatal férfit és nőt, akiknél a szexszel még sincsenek rendben a dolgok. A szexuális vágy az egyik legtitokzatosabb emberi jelenség. Számtalan összetevője van, és sosem lehet tudni, hogy ebben a bonyolult képletben melyik mikor milyen hangsúllyal van az életünkben jelen. Éppen attól izgalmas, amitől bonyolult, hogy legfőképp az agyunk beállítódásaitól függ, ez pedig mindenkinél mástól kapcsol erotikus, vággyal teli üzemmódba – mondja a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top