Életmód

Nehezebben szoknak le a cigiről a nők

A férfiak jobbak a dohányzásról való leszokásban, viszont a nők lelkesebbek – állapította meg egy vizsgálat.
A nők nehezebben szoknak le a dohányzásról A tüdőrákosok ötöde folytatja a dohányzást

A kutatók úgy vélik, hogy a nők azért szoknak le nehezebben, mert maguk sem hiszik el, hogy képesek rá, és mert a dohányzás más szerepet kap az életükben. Bár sok nő teszi le a „bűzrudat” például a terhessége idejére, sajnos szülés után újra elkezdik.

A tanulmány azt is megállapította, hogy míg a nők többnyire erősen motiváltak a leszokásban, mégis kevésbé valószínű, hogy sikerrel veszik az akadályt, ellentétben a férfiakkal. Ráadásul az is kiderült, hogy az idősebb dohányosok előbb járnak sikerrel, mint a fiatalok.

A vizsgálatot az Egyesült Királyság területén végezték, a kutatók 1990 és 2007 közötti adatokat dolgoztak fel. Az Egyesült Királyság továbbra is az egyetlen ország a világon, ahol vannak olyan „leszokást segítő pontok”, ahol teljes körűen és ingyenesen támogatják a leszokni vágyókat. 

Mivel a nem, az etnikai hovatartozás, az életkor és a függetlenség is nagyban befolyásolja a dohányzásról történő leszokást, egyedi programokkal lehet leginkább segíteni a dohányzók számának csökkenését. Az állapotos nőknek például a rendszeres képzésben részesülő szülésznők, néhány elkötelezett munkatárs rugalmas családlátogatása segíthet a leszokásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top