Életmód

Dührohamot kapnak a netfüggők az elvonástól

Letesztelték, és igaz: feldühödünk, ha nem netezhetünk. Sőt, van, aki úgy érzi magát ilyenkor, mintha levágták volna a kezét. Újabb adalék a netfüggőség-teóriához.
Tőle nem vonták meg a netet
Tőle nem vonták meg a netet

Idegesség, agresszió, szomorúság, magányérzés – vérmérséklettől függ, hogy ki hogyan reagál a netmegvonásra, egy biztos: az emberek nagyobb része utálja, ha nem férhet hozzá az online információkhoz.

Egy friss angliai kutatásban 1000 embert kértek arra, hogy 24 órán át ne használjanak se számítógépet, se okostelefont, se más, szörfözésre, csetelésre alkalmas kütyüt. A másnap kitöltött kérdőívet elemezve azt találták, hogy a válaszadók 53 százaléka egész nap ingerült volt, mert nem tudott internetezni, 40 százalékuk pedig konkrétan magányosnak érezte magát. Az egyik válaszadó kifejezetten úgy érezte, teljesen tehetetlenné vált, és semmit nem tudott normálisan elintézni – úgy fogalmazott: olyan volt, mintha levágták volna a kezét.

„Az internet hihetetlen nagy hatással van az életünkre, átalakítja szokásainkat: a kapcsolatainkat, mindennapi családi életünket, munkafolyamatainkat, vásárlási rutinjainkat” – mondta Paul Hudson, az Intersperience kutatócég vezetője.

A mostani vizsgálat eredményei egyébként teljesen összevágnak egy korábbi kutatás konklúzióival: akkor a Marylandi Egyetem szakemberei elemezték egy hasonlóan információmegvonásos diákcsoport válaszait, és ők is a megvonási tünetekhez, fogyókúra alatt érzett stresszhez hasonlították tapasztalataikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top