Életmód

Illatod szinte mindent elárul rólad

Nemcsak a külső megjelenésünkkel, de testszagunkkal is sokat elárulunk magunkról – derült ki egy friss tanulmányból.

A European Journal of Personality című lapban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy meglepő pontossággal tudunk valakiről véleményt mondani csupán az illata alapján, így az első benyomás során ennek pont ugyanakkora szerepe lehet, mint a külsőnek.
Agnieszka Sorokowska, a lengyelországi Wroclaw Egyetem kandidátusa és munkatársai harminc férfit és harminc nőt kértek fel, hogy három egymás utáni éjszaka viseljék ugyanazt a fehér trikót, miközben nem használhattak semmilyen dezodort, parfümöt vagy szappant, továbbá nem dohányozhattak és semmilyen erős illatú ételt vagy italt nem fogyaszthattak. A résztvevőknek emellett egy személyiségtesztet is ki kellett tölteniük. A három nap elteltével valamennyiüktől begyűjtötték a trikókat, és száz férfival, illetve száz nővel teszteltették azokat, akiknek – miután megszagolták a trikókat – egy tízes skálán öt személyiségjegy alapján értékelniük kellett a ruhadarab viselőjének személyiségét.
A kiértékelés során a tanulmány készítői azt tapasztalták, hogy az öt személyiségjegy közül háromnál jelentős egyezés mutatkozott a mintaadó önértékelése és a szag alapján véleményt formáló ítélete között, mégpedig hogy mennyire extrovertált, mennyire neurotikus és mennyire domináns az adott ruhadarab tulajdonosa.
Természetesen az egyezések ezekben az esetekben sem voltak százszázalékosak, ugyanakkor az extrovertáltság és a neurotikusság területén pont annyira találták el az alanyok a mintaadók személyiségét, mint egy olyan korábbi tanulmányban, ahol a személyiségeket egy videobejátszás alapján kellett megítélniük a megkérdezetteknek. A dominancia megítélése pedig azokban az esetekben volt a legpontosabb, amikor ellenkező nemű egyénről kellett véleményt formálni, ami jól jelzi, hogy ennek az ítéletnek a párválasztás során igen fontos szerepe van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top