Életmód

Miért nem lépünk ki egy rossz házasságból?

Rossz házasság? Nehezen működő cég? Kibírhatatlan főnök? Ha tudjuk is, hogy valami baj van, csak kevesen merünk, tudunk kilépni, és hajlamosak vagyunk inkább kitartani mellettük. De vajon miért?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ Aaron C. Kay, a Duke Egyetem pszichológiaprofesszora, aki szerint kitartani egy rosszul működő rendszer mellett nem egyenlő a beletörődéssel. A professzor és kollégája, Justin Friesen tanulmányuk során számos laboratóriumi és más nemzetközi tanulmány eredményeit tanulmányoztak át. Úgy találták, hogy négy esetben fordulhat elő, hogy valaki kitartson egy rossz rendszer mellett: az számára fenyegetést jelent, függ tőle, alacsony a személyes ráhatása, vagy képtelen szabadulni tőle.                    

1. Amikor fenyegetve érezzük magunkat, védjük a rendszert. Szeptember 11-e előtt Amerikában például George W. Bush elnök népszerűsége éppen zuhanóban volt, a World Trade Center tragédiája után azonban újból megugrott.

2. Amikor függünk a rendszertől, szintén így reagálunk. Egy kísérletben egy iskola diákjai attól függően változtatták az intézményről a véleményüket, hogy éppen az iskolától magától, vagy az államtól tartottak jobban.

3. Ha úgy látjuk, hogy nincs sok beleszólásunk a dolgokba, szintén kitartunk mellette. Minél kevésbé érzi úgy valaki, hogy rend van az életében, annál jobban kitart az aktuális politikai hatalom mellett, még ha az rosszul működik is.

4. Amikor úgy érzi valaki, hogy képtelen szabadulni a rendszertől, jellemzően szintén alkalmazkodik. Egy kutatás például rávilágított arra, hogy azokban az országokban, ahol a férfiak fizetése 20 százalékkal magasabb a nőkénél, a rossz házasságokat jellemzően nem bontották fel a nők.

A kutatás eredményei válaszokat adhatnak azoknak, akik frusztrálva érzik magukat, amikor azt látják, hogy valaki bennragad egy számára rossz helyzetben. „Ha meg akarjuk érteni, hogyan zajlanak a társadalmi változások, akkor meg kell értenünk, mik azok a feltételek, ami miatt az emberek nyitottak lesznek a számukra szükséges változások előtt” – fűzte hozzá a kutató. A tanulmány a Psychological Science folyóiratban jelent meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top