Életmód

Csecsemőkorban eldől, milyen ételt szeretünk

A sós, vagy inkább az édes ízért vagy oda jobban? Egy új tanulmány szerint az ízlés attól függ, hogy csecsemőkorunkban milyen ételeket kaptunk.

A kutatók 61 két hónapos ízlését vizsgálva úgy tapasztalták, hogy ennyi idős korban vagy közömbösen fogadják a sós ízeket, vagy elutasítják azokat, és inkább vizet kérnek. Hat hónapos korukban azok, akik már megismerkedtek a keményítőben gazdag, sós ételekkel, jobban kedvelték ezt a víznél, azok azonban, akik ilyesmivel még nem találkoztak, továbbra is közömbösen vagy elutasítóan álltak a sóhoz.
A vizsgálatot megismételték a gyerekek óvodáskorában, és úgy tapasztalták, hogy azok a gyerekek, akik féléves koruk előtt fogyasztottak már sós ételt, gyakrabban nyaltak bele a sós fogásokba, vagy ették a sót magában. Más szilárd élelmiszereknek, mint például a gyümölcsöknek azonban nem volt ekkora hatásuk a sófogyasztásra – mondták el a philadelphiai Monell Kémiai Érzékelő Központ kutatói.
A tanulmány a keményítőtartalmú ételekre helyezte a hangsúlyt, mivel ezek – mint például a reggelipelyhek, a kenyér és a sós kekszek – tartalmaznak feldolgozott sót, amellyel ezen élelmiszerek közvetítésével találkoznak először a csecsemők.
„Eredményeink azt mutatják, hogy a korai tapasztalatok befolyásolják, mennyire vágyunk később a sós ízekre” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Leslie Stein pszichológus.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top