Életmód

A nyáron született gyerek télen depressziósabb?

Egy friss kutatás szerint a téli depresszió főként a nyáron született gyerekek életét keseríti meg. Lehetséges, hogy a mogorva kamaszok születésüktől fogva hevesebb hangulatváltozásokra vannak programozva?

A születéskor több természetes fénynek kitett tavaszi és nyári gyerekek, úgy tűnik, sokkal hajlamosabbak a szezonális affektív zavar kialakulására. Ez a betegség telente közel négymillió embert érint az Egyesült Királyságban. A Bolognai Egyetem pszichológusai szerint a születés ideje komoly befolyással lehet a későbbi fizikai és mentális egészségre. Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a téli gyerekek hajlamosabbak az allergiára és a skizofréniára, a nyáriak ezzel szemben általában magasabbak és erősebbek, de nagyobb arányban fordul elő náluk lisztérzékenység.
A kutatók az összefüggések tisztázásának érdekében 1523, tíz és tizenhét év közötti fiatalt vizsgáltak meg. Mindegyik résztvevőnek egy, a szezonális hangulatváltozások mérésére alkalmas kérdőívet kellett kitölteni. A kérdőívekre adott válaszokat a tudósok ezek után összevetették a résztvevők születési idejével.  A Psychiatry Research című szaklapban publikált eredmények szerint a nyáron született gyerekek érzékenyek leginkább a rövidebb és sötétebb téli napokra. „A nyári gyerekek érték el a legmagasabb pontszámokat a téli depresszióra való hajlam szempontjából, míg a télieknek voltak a legalacsonyabb értékeik – írják a kutatók. – Ezeket a kutatási eredményeket a szezonális affektív zavar megelőzésében is fel lehet használni, hiszen mint látjuk, a születési dátum jelentős hajlamosító tényező lehet a betegség kialakulásának szempontjából.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top