nlc.hu
Életmód
Áprilisban aludt el, júniusban ébredt fel

Áprilisban aludt el, júniusban ébredt fel

Hónapokat alszik át a ritka betegségben szenvedő tini. Sokan azt hiszik, csak szimulál a szomorú Csipkerózsika.
Stacey és édesanyja

Stacey és édesanyja

Kép: The Sun 

A 15 éves brit lány, Stacey Comerford úgynevezett Kleine–Levin-szindrómában, azaz Csipkerózsika-betegségben szenved. A beteg naponta nagyjából 20 órát alszik és a maradék 4 órában is transszerű állapotban van, és csak a legalapvetőbb cselekedetekre képes, például eszik, iszik és vécére megy, amikor viszont – akár hetek, hónapok után – véget ér az alvási epizód, úgy érzékeli, mintha csak egyetlen éjszaka telt volna el. A ritka neurológiai rendellenesség nagyjából mindössze ezer embert érint az egész világon – írja a The Sun.

Stacey édesanyja elmesélte, hogy az alvási epizódok sokszor a legváratlanabb pillanatokban állnak be, előfordult például, hogy a konyha padlóján találta lányát, mély álomba merülve.

A lánynál tavaly jelentek meg az első tünetek, az orvosok először azt gondolták, tipikus tinédzserkori hangulatváltozásokról van szó, később agydaganatra gyanakodtak, de a vizsgálat eredménye negatív lett. Végül egy neurológus azonosította be a lány betegségét. A szindrómára egyelőre nincs gyógymód.

A tinédzser legutóbb áprilisban került alvó állapotba, és csak a múlt héten tért teljesen magához. Emiatt persze iskolába sem tud járni, és mint meséli, rengetegen gúnyolódnak az állapotán. „A legnehezebb, amikor az emberek nem hisznek nekem” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top