Életmód

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseket

Régi bölcsesség, hogy nem érdemes elkapkodni a döntéseinket, jobb, ha alszunk rájuk egyet. Most tudományosan bizonyították, hogy valóban így van.

Az alvás javítja a komplex kognitív képességeinket, és így megkönnyíti a döntéshozatalt – bizonyították be nemrég a Massachusetts Amherst Egyetem kutatói. A szakemberek szerint a kísérlet egyértelműen azt igazolta, hogy alvás után jobb döntéseket tudunk hozni.

Az alvás segít meghozni a nehéz döntéseketA felmérésben résztvevő 54 fiatalnak kártyáznia kellett, és a játék tétre ment. A szakemberek olyan játékot választottak, amelyben a játékosokat nagy mértékben motiválja a nyerés. A csoport egyik fele átaludta a teljes éjszakát, és az követően négyszer sikeresebben játszottak, mint azok, akik nem aludtak. Akik pihentek, jobban megértették a játékszabályokat is, ami elengedhetetlen a megalapozott döntéshozáshoz.

A játékszabályokat a csoport egyik fele a játék napjának reggelén, a másik fele pedig előző este kapta meg egy rövid időre. Mindkét csoport tagjai 12 óra múlva tértek vissza, az egyik csoport egy átlagos munkanap után, a másik alvás után. Ezután négy csoportra osztva játszottak tétekért, a cél az volt, hogy minél kevesebbszer veszítsenek és minél több pénzt gyűjtsenek be. Akik alvás után mentek játszani, egyértelműen jobb eredményt értek el és a szabályoknak megfelelően játszottak, látszott, hogy sokkal jobban felfogták azokat, mint azok, akik egy munkanap után vettek részt a kísérletben.
A tanulmány a Sleep Research című tudományos folyóiratban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top