Életmód

Így ne edzd a hasizmod!

Ha nyomjuk otthon a haspréseket, attól még nem lesz szép, lapos a hasunk. Szülés után pedig szétnyílt hasizommal nehogy nekiálljatok edzeni! Megmondjuk, eddig mit rontottál el hasizmozás közben!

1. tévhit: Sok haspréssel leégethetjük a zsírt

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amivel a fitneszedzők találkoznak életük során ez: „Melyik hasizomgyakorlat a legjobb, ha kisebb hasat szeretnék?” Itt azonban már a kérdés rossz: hiszen van egy csomó jó hasizomgyakorlat, viszont nincs olyan, amivel szó szerint leégetheted a hasadról a zsírt! A szervezet ugyanis ennél picit bonyolultabban működik. A megfelelő izomtónus természetesen elősegíti a zsírégetést, de az akkor is egy biokémiai folyamat, nem helyi szinten zajlik! Ha mindennap sok-sok hasizomgyakorlatot végzel, a hasizmot megerősíted ugyan, ezzel egyidejűleg azonban nem tűnik el a zsírréteg, ami a „kockákat” fedi. A fogyáshoz ésszerű diétára és teljes körű edzésprogramra (kardió edzések, teljes testes erősítés) van szükséged.

A cikk szerzője, Blanka, akinek életmód-fitnesz tippjeit elolvashatjátok a Caféblogon itt.

2. tévhit: Egy nő eddzen hasra és popsira!

Az utóbbi években egyre több nő veti bele magát a „valódi” edzésekbe, de még mindig akadnak szép számmal, akik megelégednek a „10 perc hasizom, 10 perc lábemelgetés” jellegű gyakorlatsorokkal. Pedig a testünk éppúgy áll még mell-, hát-, váll-, karizmokból is, mint has- és lábizmokból. Ez miért fontos neked, aki csupán hasból szeretnél fogyni? Mert a szervezetet egységében kell kezelnünk!

A teljes testes edzéssel minden izomcsoportot megerősíthetsz, így egy harmonikus, szép testformát alakíthatsz ki – szerencsénkre, hiszen elég furán nézne ki bárki, akinek a hasa gyönyörű izmos, míg a többi testrésze továbbra is petyhüdt, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy a megfelelően és kiegyensúlyozottan edzett izmoknak köszönhetően a testtartás is egészen megváltozik: a hát kiegyenesedik, a mellkas kiemelkedik, a has feszesebbnek és laposabbnak tűnik.

3. tévhit: A hasprés a legegyszerűbb gyakorlat!

Vannak, akik azt állítják, hogy végtelen számú hasprést tudnak végrehajtani, de egyáltalán nem mindegy, ebből mennyi a szabályos?! A szabálytalan haspréssel ugyanis nemcsak kevésbé hatékony az edzésed, de még árthatsz is magadnak! Lássuk, hogyan néz ki egy valódi hasprés. A térdünket húzzuk fel, a talpunk a talajon, a derekunk a talajhoz szorítva, a kezünkkel a tarkónál stabilizáljuk a fej helyzetét. Az állat annyira emeljük ki, hogy az öklünk pont beférne az áll és a szegycsont közé.

Ebben a pozícióban emelkedjünk el a talajtól annyira, hogy a lapocka felső része már ne érintse a talajt – majd emelkedjünk tovább a hát közepéig, gömbölyödve, hasizomból (és nem lendületből!), kifújva a levegőt, és egy pillanatra tartsuk meg a pozíciót! Ezután fokozatosan visszagördülve, hasizomból ellentartva (hogy ne zuhanjunk vissza) engedjük vissza a törzset a talajra. Ekkor szívjuk be a levegőt.

Itt egy kedves fiú, aki megmutatja, hogyan kell, és a galád még mosolyog is közben:

4. tévhit: Hasra edzeni unalmas!

Ha hasizom edzéséről van szó, a többségnek a felülések vagy hasprések jutnak eszébe. Pedig ezeken a gyakorlatokon kívül számtalan hasizomgyakorlat létezik, és a szép has kialakításához bizony érdemes minél többet kipróbálnunk közülük! A „klasszikus” hasprést, ami főképp az egyenes has felső részét dolgoztatja, például variálhatod különféle lábtartással vagy karmunkával. Az alulról indított hasprésekkel (például: lábtolás plafon felé) hatékonyabban dolgozhatsz az egyenes hasizom alsó részére, az oldalra irányuló gyakorlatokkal, akár állva, akár fekve, pedig a külső és belső ferde hasizmokat dolgoztathatod hatékonyan. Mindez nemcsak esztétikum, hanem a már említett teljes körű edzettség szempontjából is fontos.

Haslapító turmix recept

hozzávalók:

1 bögre szójatej
egy citromos joghurt
egy narancs
egy teáskanál lenmagolaj

egy kis jég

Csak dobd turmixgépbe, egy percig keverd, és már ihatod is.

5. tévhit: Szülés után már mindegy…

Sok nőt foglalkoztat a kérdés: a szülés után automatikusan búcsút mondhatunk a szép has gondolatának? Ez természetesen nincs így, mint ahogy ezt már sok-sok anyuka is bizonyította! A szülés utáni 6. héten akár már neki is lehet állni a könnyed hasazásnak, de nagyon fontos, hogy ezt megelőzően konzultáljunk az orvosunkkal! Csak ő tudja ugyanis megállapítani, hogy összenőtt-e már az egyenes hasizom, mert ez a biztonságos erősítés előfeltétele.

Ha ez megtörtént, fokozatosan terhelve edzhetjük a hasat (és a többi izomcsoportot is). Az édesanyák esetében előfordulhat, hogy a terhesség (vagy terhességek) alatt olyan extrém módon megnyúlt a hason a bőr („kötényháj”), hogy azt csak műtéti úton lehet korrigálni. (Ez egyébként extrém elhízás esetén is előfordul.) Az esetek többségében azonban az, amit mi magunkon sebészeti esetnek látunk, némi edzésmunkával és diétával szépen korrigálható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top