Életmód

Erre figyelj, mielőtt kismamajógára mész!

Várandósan sem kell lemondani a mozgásról, sőt bizonyos jógagyakorlatokkal kimondottan jót teszünk magunknak és a babánknak is. Bloggerünk ad most jó tanácsokat.

Túl vagy az első hetek kihívásain? Csillapodnak a reggeli rosszullétek is? Nagyszerű! Végre eljött az ideje az első pocakos jógafoglalkozásnak! Bloggerünk tanácsai a következők:

Pocakos jógafoglalkozás

Mit szerezz be az órára?
A jóga gyakorlása nem igényel nagyobb befektetést, mivel a jógastúdiók és mozgásközpontok biztosítják a szükséges felszerelést: jógamatracot, plédet, ülőpárnát. Neked csak a kényelmes “játszós” ruhát, esetleg egy palack vizet a folyadékpótláshoz és egy kisebb törölközőt kell magaddal hoznod a frissítő mosakodáshoz a foglalkozás végén. Ugye máris jól hangzik?

Mi történik az órán?
A 90 perces foglalkozások több blokkból állnak össze, lássuk, melyek ezek!

1. Ráhangolódás
Minden foglalkozás elején szánunk néhány percet arra, hogy a hétköznapi nyüzsgés, rohanás után kicsit megnyugodjunk, lecsendesedjünk, hiszen a jóga gyakorlása úgy lehet igazán hatékony, ha azt “tiszta fejjel” végezzük, úgy, hogy nem billent ki minket semmi.

2. Bemelegítés
Mint minden mozgásformában, úgy a jógában is fontos szerep jut a bemelegítő gyakorlatoknak, hiszen különösen a várandósság alatt nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne terheljük hirtelen erőteljes mozdulatokkal az izmokat, ízületeket. A foglalkozáson elsajátítható bemelegítő gyakorlatok serkentik a vér- és nyirokkeringést, és “beolajozzák” a testet az intenzívebb gyakorlás előtt.

3. Gyakorlatok
Miután átmozgattuk tagjainkat a bemelegítő gyakorlatok alatt, eljött az ideje az erőteljesebb nyújtó, lazító vagy épp erősítő gyakorlatoknak, attól függően, milyen összetételű a csoport a várandósságok idejét tekintve, vagy épp mit szeretnének gyakorolni a kismamák. Jellemző típusai a gyakorlatoknak a csípőnyitó, deréklazító, hát-, kar- és mellizom-erősítő mozdulatok.

Íme egy példa ezek kombinációjára:

4. Gátizomtorna
Sok kismama meglepődik azon, hogy mennyire fontos a medencealapi izmok kondicionálása, pedig nőként a húgycső, a hüvely és a végbél záróizmainak erősítésére naponta kellene néhány percet fordítani, hogy ez az intimebb terület is erős és fiatal maradjon. Mivel a várandósság alatt a medencetájékra fokozott terhelés nehezedik a pocak növekvő súlyával, így foglalkozásokon a különböző panaszok elkerülése érdekében elsajátítunk néhány egyszerű gyakorlatot a záróizmok erősítésére.

5. Relaxáció – Jóga nídra
A test alapos átmozgatása után a foglalkozást minden alkalommal egy hosszabb relaxációval, azaz jóga nídrával zárjuk, hogy az agy, a tudat is föltöltődhessen. A relaxáció alatt elért félig éber, félig alvó állapot a leghatékonyabban frissíti, pihenteti az agyat. Az elsajátított technikák a várandósság teljes ideje alatt alkalmazhatóak.
 
Ha nincsen napi 90 perc a gyakorlásra, a Cafeblogon azt is eláruljuk, mit csinálj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top