Életmód

Így bánj tavasszal az arcoddal – tippek profiktól

Nyugodtan kenjünk olyan alapanyagokat a testünkre, amelyeket akár meg is eszünk. Vigyázzunk a pigmentfoltokkal és ne használjunk alapozót. A tavaszi megújulás jegyében bőrgyógyász, kozmetikus és sminkes tanácsait kértük.

Óvatosan a napsütéssel!

“Kicsit ellentmondásos a helyzet: fokozott fényvédelemre kell törekednünk, de egyúttal a D-vitaminra is szüksége van a szervezetünknek. Érdemes tehát fokozatosan szoktatnunk magunkat a napsütéshez” – mondja Asbót Júlia bőrgyógyász, aki azt javasolja, először ne annyira az arcunkat, inkább az alkarunkat tegyük ki a napsütésnek, ezáltal ugyanis kíméletesen indul be a D-vitamin termelése. Tavasszal ugyanis intenzívebbé válik az UV-hatás, és nő a sugárzás.

“A házilag előállított bőrradírokkal óvatos lennék, mert hiába megfelelőek az alapanyagok, mégis okozhatnak bőrgyulladást. A tiszta növényi olajok, például a mandula- vagy olívaolaj viszont nagyon jó eredményt adhat. Bátran kenhetünk a bőrünkre olyan alapanyagot, amit megeszünk, ilyen például az olívaolaj mellett a kókuszzsír is, ami mostanában inkább a konyhában használatos. Egészen apró darab is elegendő belőle, kézben gyorsan feloldódik és tetőtől talpig ápolhatjuk vele a bőrünket, jó segítség a visszaolajozási folyamatban” – javasolja Asbót Júlia.

Mit együnk a szép bőrért?

  •  Az állati eredetű fehérjéket, a gyakori húsfogyasztást és kifejezetten a vörös húsokat elsősorban azért érdemes kerülni, mert megterhelik az anyagcserét, sok salakanyag keletkezik fogyasztásukkor, ez pedig hatást gyakorol a bőrre.
  • A hüvelyesek, a változatos gabonák, például a barna rizs, a hajdina és a köles viszont nemcsak a méregtelenítésben segít, de a kötőszövetnek is hasznos, növeli bőrünk feszességét, rugalmasságát.
  • Csodákat tesz, leginkább méregtelenítő és antioxidáns hatása miatt a cékla, lehetőleg nyersen fogyasztva, esetleg reszelt formában citrom- vagy narancslével keverve, a sárgarépa pedig az A-vitamin miatt célszerű, hogy gyakran szerepeljen az asztalunkon.

Pigmentfoltveszély

Így bánj tavasszal az arcoddal – tippek profiktól Az immunrendszer sokaknál legyengül tavaszra, a fénytelen és betegségekkel teli időszak után kiürül a vitaminraktárunk, és könnyen tapasztalhatjuk, hogy bőrünk fakó, száraz, esetleg apró pörsenések jelennek meg rajta.

“Az immunrendszer gyengülése gyakran herpesz megjelenésével jár. Fontos, hogy gyógyulás után a friss, új bőrfelületet fokozottan lássuk el fényvédelemmel, különben könnyen pigmentfoltok alakulhatnak ki” – mondja Tóth Kati aranykoszorús és INFA platinum diplomás kozmetikusmester, a Kozmetikus Ipartestület elnöke.

Hasonló a helyzet a pattanások után keletkezett friss bőrrel is: ha nem ügyelünk eléggé védelmére, számolnunk kell azzal, hogy bebarnulhat az új bőr. A tavaszi időszakban könnyebb textúrájú krémeket igényel a bőrünk, a kozmetikusmester szerint pedig jó, ha vitaminos krémet választunk, amit szérummal egészítünk ki. “A megújulásunkat méregtelenítéssel és infraszaunakúrával is jó, ha kiegészítjük. Nagyon hatásos, szemmel látható az eredménye” – javasolja Kati a kiegészítő eljárást.

Félre az alapozót!

“Érdemes ilyenkor már elhagyni az alapozót, helyette pedig színezett alapozót, vagyis BB krémet és CC krémet használni. Ezek jobban hidratálnak, az anti-aging BB krémek kitöltik a ráncokat is, az eredményt pedig átlátszó, fixáló púderrel tudjuk rögzíteni” – mondja Keserű Barbi sminkes.

Az alapozó vagy BB krém színét is fontos újragondolnunk a jobb időben, hiszen tavasszal már sokan napoztatják az arcukat, gyakrabban járnak szoláriumba, így fokozatosan akár 2-3 árnyalattal is sötétebb tónusúbbá válik bőrszínük. “Most tavasszal nagyon mennek a pasztellszínek és az úgynevezett no-make-up típusú smink. (Itt megnézhetitek a magyar sztárokat smink nélkül!) Ezt pasztell szemhéjfestékkel, kis pirosítóval, szempillaspirállal és ajakbalzsammal érhetjük el” – részletezi a sminkes, aki azt is hozzáteszi, a szem színezésében idén a rózsaszín, a selyemfényű lila és a zöld a legtrendibb.

Aki látványosabb sminkre vágyik, kiegészítheti mindezt színes tussal és színes szempillaspirállal is, utóbbiból kaphatók olyan, egészen feketébe hajló típusok, melyeken akkor látszik csak a szín, amikor fény esik rá. A kék szeműek a kéket, szürkét és barnát használják leginkább, a zöld szeműeknek kifejezetten jól áll a lila, sötétbarnához pedig illik a szürke, lila és a zöld is.

Így bánj tavasszal az arcoddal – tippek profiktól

A ráncosabb bőrnek kifejezetten jót tesz, ha a bőrhibákhoz, a szem alatti karikákhoz folyékony korrektort viszünk fel, ezek ugyanis hialuronsavat tartalmaznak, feltöltik a ráncokat és kisimítják a bőrt. Még szebb hatást érhetünk el, ha úgynevezett illuminatort, vagy fényvisszaverő pigmentekkel ellátott korrektort választunk. A narancs árnyalat elrejti a szem alatti karikákat, a világosabb és rózsaszínebb árnyalat pedig az árnyékos részekre ajánlott.

“Ha valaki feltűnőbb sminkre vágyik, akkor bátran használjon rúzst. Ez nagyon fel tudja dobni a megjelenést. Most nagyon divatos a narancs, akár mattban, akár fényesben. A kék pigmenteket tartalmazó rúzsok és szájfények pedig optikailag szépen fehérítik a fogakat” – mondja Barbi. A kék pigmenteket szabad szemmel is jól láthatjuk a szájfényben, ugyanis kék csillámok vannak benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top