Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Életmód

Nagyobb valószínűséggel választunk hasonló DNS-ű házastársat

Még a tudósok is meglepődtek a házastársak genetikai hasonlóságán.

Nagyobb valószínűséggel választanak az emberek hozzájuk hasonló DNS-ű házastársat, sőt a hasonló műveltség a genetikai hasonlóságnál is nagyobb szerephez jut a párválasztásban – állapították meg amerikai kutatók. Közismert tény, hogy a házastársak egy sor fontos jellemvonásban hasonlítanak egymáshoz, ebbe a körbe tartozhat a vallás, a kor, a rassz, a bevétel és a műveltség is egyebek mellett. A házas felek genetikai hasonlósága azonban kevésbé érthető.

A Colorado Boulder Egyetem tudósai 825 fehér, nem latin-amerikai, 1930 és 1950 között született amerikai pár genetikai állományát hasonlították össze. A tudósok kifejezetten azt az 1,7 millió egypontos nukleotid-polimorfizmust vizsgálták, amelyek az emberek különbözőségéért felelnek. A kutatás során azt találták, hogy a házasok DNS-ében kevesebb volt az eltérés, mint két véletlenszerűen kiválasztott ember DNS-e között.

Amikor a házastársak körében a műveltség befolyásolta asszertív párválasztást vizsgálták, arra az eredményre jutottak, hogy a genetikai preferencia erőssége csupán a harmada volt az azonos műveltség befolyásolta párválasztásénak. A szerzők szerint a vizsgálati eredmény alkalmas lehet későbbi statisztikai modellek kidolgozására a genetikai különbözőségek jobb megértése céljából.

Címlap

top