Életmód

Napi stresszűző tipp – relaxációs alaptechnikák

Relaxálni számtalan módon lehet. Vannak egyéni, házi praktikák, de alaposan kidolgozott tudományos módszerek is, amelyeket orvosoktól, szakemberektől lehet eltanulni hosszabb-rövidebb kurzusokon. Ha ilyenre nincs időd, az alapvető technikákat magad is elsajátíthatod az alábbi útmutatót követve.

Általában véve a relaxációs technikák arra alapulnak, hogy a figyelmet valami kellemes, nyugtató dologra irányítják, és ezzel csökkentik a test feszültségét is. Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen technikát kezdesz el használni, az a fontos, az hogy próbáld rendszeresen végezni. Most a három alaptechnikát vesszük sorra.

MAGNE B6 - stresszoldók 1

Progresszív izomlazítás

Ennek lényege, hogy egymás után megfeszíted, majd ellazítod a tested minden egyes izomcsoportját. Ez a technika főleg a testtudatosságot fejleszti, amellett persze, hogy ellazít, és megnyugtat. Igényel némi időt és nyugalmas körülményeket, ezért javasolt otthon végezni, de a gyakorlottak már egy irodai asztak mögött ülve is képesek ellazulni vele.

A módszer: hunyd be a szemed, és kezdj koncentrálni a testedre, azon belül a lábujjaidra. Feszítsd meg azok izmait 5 másodpercig, majd fél percre próbáld meg ezt az izomcsoportot a lehető legjobban elernyeszteni. Haladj fokozatosan felfelé, amíg el nem érsz a fejig, és mozgass meg minden izomcsoportot külön-külön! (A karoknál és lábaknál a jobb és bal oldal izmait egyszerre mozgasd át.)

Vizualizáció

Ez a technika a képzelőerőt használja fel. Kellemes, megnyugtató helyek és helyzetek képét vetíted magad elé gondolatban, és átadod magad ennek a virtuális élménynek. A vizualizációs gyakorlat alatt annyi érzékszervet kell használni, amennyit csak lehet, beleértve a látást, szaglást, tapintást, ízlelést.

Ha például az óceán látványát képzeled magad elé egy homokos tengerpartról nézve, akkor ne csak lásd ezt a képet, hanem próbáld meg érezni a sós víz illatát, a bőrödön a szél lengedezését, a hullámok morajlását, ahogy megtörnek a fövenyen és Nap melegítő sugarait az egész testeden. Fokozatosan tedd teljessé a képet: ízlés szerint vetítsd magad elé először a látványt, és rögzítsd, majd a hangokat és így tovább, de kezdheted az ízekkel vagy a hangokkal, a sorrend nem fontos. Ezt a módszert is érdemes otthon elkezdeni, majd ha már gyakorlott az ember, akkor szinte bárhol, bármilyen szituációt és képet képes lesz vizualizálni magának.

Autogén relaxáció

Az első két módszerből merít ez a technika. Ismételgess magadban mantraszerűen szavakat, miközben az izmaid lazítását végzed, és megpróbálsz magad elé képzelni egy megnyugtató képet, helyzetet, majd kezdj el koncentrálni a légzésedre és a szívverésedre, és figyeld, ahogy fokozatosan lassul, és eközben a testrészeid szinte maguktól elnehezednek, és elernyednek. Szintén otthon, nyugodt körülmények között érdemes gyakorolni, naponta 15-20 percet ezt a technikát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top