nlc.hu
Életmód
10 hiba, amit elkövetsz, ha otthon tornázol

10 hiba, amit elkövetsz, ha otthon tornázol

Bloggerünk, Fitneszanyu most megmutatja, hogyan hibázol otthoni edzés közben, és persze azt is, hogyan javíthatod ki a rossz mozdulatokat.

Az otthoni gyakorlatsorok, ha jól állítottuk össze és elég dinamikusan végezzük ezeket, nagyon szép eredményeket hozhatnak. Viszont az otthoni edzésnek is léteznek hátrányai: mivel egyedül, edzői felügyelet vagy társaság nélkül hajtjuk végre a gyakorlatokat, gyakrabban fordul elő, hogy hibás vagy “csalós” a kivitelezés.


Fekvőtámasz

A fekvőtámasz általában szerepel az otthoni edzésekben, mert nem eszközigényes, és mert kiválóan dolgoztatja a mell-, kar- és törzsizmokat. Azonban figyelni kell, mert a fekvőtámasz végrehajtása közben több hibát is elkövethetünk! A leggyakoribb hiba, hogy a medence nagyon kiemelkedik, vagy épp nagyon “leesik”, illetve hogy a fej lóg. A fekvőtámasz akkor szép, ha megvan a “deszkapóz”: vagyis a comb–törzs–nyak egy vonalban van! Ezt leereszkedésnél és emelkedésnél is tartsuk meg! A levegőt felfelé toláskor fújjuk.

Megnézem
Összes kép (1)


Vállból nyomás

A vállból nyomás a váll alapgyakorlata, és csupán két kézi súlyzó kell hozzá, ezért ezt a gyakorlatot is érdemes beiktatni az otthoni edzésbe. Azonban ennél a gyakorlatnál is sokan elkövetnek egy gyakori hibát: leengedésnél beejtik a súlyt a vállhoz. A helyes végrehajtás az, ha kiinduló pozícióban a súly a válltól picit távolabb helyezkedik el, az alkar enyhén kifelé tarthat. Innen nyújtjuk fej fölé a kart, és érintjük a két súlyt (ekkor fújjuk a levegőt), majd engedjük vissza a kezdeti pozícióba.

Megnézem
Összes kép (1)


Oldalemelés

Az oldalemelés szintén egy szuper vállgyakorlat, viszont nincs olyan kezdő, aki ösztönösen jól hajtaná végre ezt a gyakorlatot. A leggyakoribb hiba, amit kivitelezés közben elkövetünk, ha emelés helyett fellendítjük oldalsó középtartásba a súlyt, és a tenyér felfelé fordul. Hajtsd végre helyesen így: comb mellől indítjuk a súlyt, a tenyér lefelé és enyhén hátrafelé néz, és nem lendítésből, hanem izommunkából emelünk oldala. Emelésnél fújjuk a levegőt.

Megnézem
Összes kép (1)


Tricepsz – tolódzkodás padon

A tolódzkodás széken vagy padon szintén tipikus eszköz nélküli gyakorlat, mely a tricepszet dolgoztatja. Feltéve, hogy jól végezzük! A helyes végrehajtás során a tenyerek a medence két oldalán helyezkednek el a padon, az ujjak előre néznek, és leengedésnél a könyök hátrafelé (és nem kifelé!) halad! Fontos arra is figyelni, hogy a medence lefelé haladjon, és ne előre – vagyis valóban karból feszítsünk fel, és ne csak áthelyezzük a testsúlyt a lábra! (Feltoláskor fújjuk a levegőt.)

Megnézem
Összes kép (1)


Bicepsz – hajlítás állásban

Ha állva bicepszezünk kétkezes rúddal vagy egykezes súlyzókkal, hajlamosak vagyunk lendületből dolgozni, vagyis derékkal előre lendíteni a súlyt. Ezzel azonban nemcsak a derekat tesszük tönkre, de a gyakorlat is hatástalan marad, hiszen kispóroljuk a gyakorlatból a bicepsz munkáját! Fontos tehát, hogy a kiinduló pozíció stabil legyen: enyhén megfeszítve a has, hát, popsi, és a súlyzókat a comb mellől indítjuk. Hajlításkor a derék stabil marad, a könyök sem mozdul el, és fújjuk a levegőt – majd visszaengedjük a súlyt a comb mellé, és nem tovább! Hajlításnál fújjuk a levegőt.

Megnézem
Összes kép (1)


Guggolás

A guggolás a láberősítés alapgyakorlata, tehát semmiképp ne hagyjuk ki az otthoni edzésből sem. Arra azonban figyeljünk, hogy helyesen hajtsuk végre, mert a hibás végrehajtással tönkretesszük a derekat, térdeket és bokákat, és még a hatás is elmarad! A kiinduló pozíció legyen a vállszélességű terpesz, a lábfejek enyhén kifelé néznek, a derék egyenes. Ereszkedjünk le úgy, hogy a medence hátra-lefelé haladjon, és a térd lehetőleg ne menjen a lábujjak vonala elé. Igyekezzünk a törzset közel függőleges állapotban megtartani (ez egyre jobban megy majd, ahogy erősödünk.) Ha a comb elérte a vízszintest, álljunk meg egy pillanatra, majd kifújva a levegőt emelkedjünk fel!

Megnézem
Összes kép (1)


Kitörések

A kezdőknek mindig problémát okoz a kitörés végrehajtásában, hogy mekkora legyen a kilépés.  A válasz: a kilépés legyen pont akkora, hogy leereszkedve mindkét térdízület derékszöget zárjon! Fontos az is, hogy ne dőlj bele, és ne támaszkodj meg az első lábon – a törzs legyen függőleges, a súlypont pedig legyen középen, vagyis pont lefelé ereszkedj minden ismétlésnél! Akkor fújd a levegőt, mikor felfelé emelkedsz.

Megnézem
Összes kép (1)


Hasprés

A hasprés az a gyakorlat, amit mindenki csinál, de nagyon kevesen hajtják végre jól. A fej előre húzogatása kézzel, miközben a lapocka szinte el sem emelkedik, nem hasprés! A helyes végrehajtás közben az arc felfelé néz, az áll kiemelkedik, a tarkóra tett kéz csak támaszt, de a fejet nem húzza előre! Helyette hasizomból emelünk: szépen elgördülve a talajtól, mígnem a lapocka teljesen elemelkedik a talajtól! Emelkedésnél fújjuk a levegőt, igyekszünk hát középig elemelkedni és itt megtartani egy pillanatra a pozíciót, majd visszagördülünk, és ekkor szívjuk be a levegőt.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top