Életmód

Relaxációs tippek sofőröknek

A nyári vakációk idején sok család indul hosszú autóútra. Az ilyen 6-8 órás – időnként még ennél is hosszabb – utazáson két alapvető problémával kell megküzdenie a sofőrnek: a tompasággal és a feszültséggel. Míg az elsőt a monotonitás és fáradtság okozza, addig az utóbbi például a nagy forgalom és a feszített tempó miatt alakulhat ki. Ugyanakkor a stresszre való hajlamot erősen befolyásolja az is, hogy mennyire vagyunk kimerültek. Mindkét dolog komoly veszélyeket hordoz magában a sofőrre és utasaira nézve, de a többi autósra is az úton. A következő gyakorlatokkal és praktikákkal éberen tarthatjuk magunkat és feszült idegeinket is ellazíthatjuk – így biztonságosabban érjük majd el a vágyott úticélt.
Relaxációs tippek sofőröknek

A stressz csökkentése

Az egyik legjobb feszültségcsökkentő, ha indulás előtt nem kapkodunk és idejében felkészülünk az útra. Ez azt jelenti, hogy átvizsgáltuk a kocsi műszaki állapotát, összeírtuk és bepakoltuk az úti kellékeket, felszereléseket, csomagokat, kiváltottuk a szükséges okmányokat és biztosításokat. Magyarul készen állunk az utazásra minden szempontból.

A vezetés alatt felmerülő stressz csökkentésének számos módja van.
Válassz megfelelő sebességet! Ebben az esetben ez nyugodt tempó jelent, amely lépést tart a forgalommal. Akár túl gyorsan, akár túl lassan megyünk, óhatatlanul konfliktusba kerülünk más autósokkal, ami általában nem tesz jót az idegeknek.

Legyen kéznél a muzsika! A zene kiváló feszültségoldó, de persze ilyenkor nem a pörgős, zúzós számokra gondolunk – bár van, akit ez nyugtat meg. Utazáshoz tegyél be inkább egy kellemes chill-out hangulatú albumot, de még jobb, ha énekeltek az családdal. A zenehallgatáskor – és énekléskor is – azonban ügyelj arra, hogy a hangerő nem nyomja el a zajokat, amik a biztonságos vezetéshez fontosak – a motorból, az futóműből és az autón kívülről érkező hangokról van szó. 

Legalább két óránként pihenj! Egyhuzamban több száz kilométert vezetni felelőtlenség – pláne úgy, ha a családod is az autóban ül. A szakértők szerint körülbelül két óránként tanácsos tíz perc pihenőt beiktatni, ami alatt kicsit átmozgatod a tagjaid és felfrissíted a vérkeringésed. Guggolás, fej- és karkörzés valamint néhány láblendítés után máris jobb lesz a közérzeted. 

A masszírozás is jót tesz. Amikor pihenőt tartatok, kérd meg a párod, hogy masszírozza meg a vállaid és a tarkód. Ez felfrissíti a vérkeringést és ellazítja a hosszú vezetés közben bemerevedett izmokat. 

Igyál! A stressz egyik forrása a dehidratáció. Utazás közben rendszeresen igyál lehetőleg cukormentes, hűtött italt (víz a legjobb erre a célra), így pótolhatod a folyadékveszteséget. A dehidratált állapotban ugyanis az izmok görcsösebbek, a koncentráció rosszabb, az idegek pedig gyengébbek. A víz tehát alapvető utazási kellék a hosszú úton.

Relaxációs tippek sofőröknek

Praktikák tompaság ellen

A hosszú, monoton utak – ilyenek jellemzően az autópályák – észrevétlenül eltompítják a figyelmet, ezért tudatosan kell újra és újra ellenőrizned, hogy megfelelőek-reakcióid, és elég éber vagy-e. Ha úgy találod, lelassultál, akkor szükség van pár ébresztő gyakorlatra. Például ilyenekre:

Markold a kormányt! A kezeddel szorítsd meg erősen a kormányt majd lazíts el. Ismételd ezt meg párszor, amíg újra beindul a vérkeringés a karjaidban.

Mozgasd meg a fejed! Végezz fejkörzést, persze úgy, hogy közben az útról ne vedd le a szemed.

Szellőztess! A tompaság gyakran az oxigénhiány miatt alakul ki. Ha családdal utazol, a kocsi levegőjét hamar elhasználjátok, ezért időnként tekerd le az ablakot és engedj be friss levegőt.

Igyál! A folyadékpótlás éppúgy hasznos fáradtságérzés ellen, mint az idegfeszültség oldására.

Rágózz! A rágógumizás felébreszti a szervezetet, átmozgatja a lemerevedett arcot, megmozgatja a szemkörnyék izmait. Viszont 5-10 percnél ne rágj többet, mert attól megfájdulhat az állkapcsod és a rágás monotonitása egyfajta fásult transzállapotot idéz elő. 

Kerüld az élénkítő szereket! Fáradtság ellen a legjobb orvosság az alvás, a víz és a mozgás. Az energiaitalok, kábítószerek, alkohol és egyéb serkentőszerek átmenetileg felélénkíthetnek, de hosszabb távon sok energiát elvonnak a szervezettől, és még fáradtabb leszel tőlük. Arról nem is beszélve, hogy ezek közül némelyik tiltott is vezetés közben –mások pedig azon kívül is. 

Relaxációs tippek sofőröknek

Így tartsd magad fitten éjszaki úton

Akik hosszú útra indulnak nyáron, gyakrabban éjjel szállnak autóba, amikor az utópályák kevésbé zsúfoltak, hogy gyorsabban és biztonságosabban haladhassanak. A tiszta, jól belátható útszakasz valóban előnynek számít ilyenkor, de a szervezetünk – amely valószínűleg a nappali üzemmódhoz szokott – az éjjeli vezetés közben szenved, és a felborult bioritmus miatt csak gyengébb teljesítményre képes. Legyünk tudatában annak, hogy ilyenkor valószínűleg lassabban reagálunk és hajlamosabbak vagyunk elbóbiskolni is!

Az éjszakai utazást ezért mindig úgy kezdjük, hogy előtte alszunk egy keveset – mondjuk hajnali 2 óráig – és csak ezután szállunk autóba. Jót tesz, ha ébredés után megiszunk egy erős kávét, mert segít a koncentrációt felrázni, majd végzünk egy kis testmozgást, és csak ezután indulunk el.

Mindig tartsunk magunknál folyadékot és azt rendszeresen fogyasszuk, főleg ha klímát is használunk vezetés közben, mivel ez szárítja a levegőt és a nyálkahártyát. A tudatos folyadékpótlás rendkívül fontos, hiszen a kiszáradás első fázisa már akkor bekövetkezik, amikor még nincsenek látható jelei – a száj szárazsága már előrehaladott vízhiányra utal például. A dehidratált szervezet teljesítőképessége leromlik, és nem csak zavaró fejfájással, de a figyelem és a reakcióidő romlásával is jár. A másik fontos szabály, amit éjszaka és nappal is érdemes betartani, hogy ne vezessünk tele hassal. Az emésztés megterheli a gyomrot és komoly energiát von el az agytól, amitől a koncentrációnk és döntési képességünk is csökken.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top