Életmód

10 trükk a hőség ellen, amire nem is gondolnál

Összeszedtünk pár remek ötletet, amelyekkel hatékonyan védekezhetsz a gutaütés ellen.

Vörös riasztást adtak ki az egész országra, mivel a napi középhőmérséklet(!) több helyen is elérheti a 27-28 fokot. Ez már nem játék, komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha valaki félvállról veszi a kánikulát. Az alapvető dolgokat talán mindenki tudja: folyadékbevitel, a testünk hűtése, illetve a közvetlen napfény (és az akár 10 perc alatt leégést okozó erős UV-sugárzás) kerülése. De az alábbi praktikákra nem biztos, hogy elsőre gondolnánk. Lássuk, hogyan győzhetjük le a forróságot.

Ne nézd a hőmérőt!

Mint sok minden más, a hőérzet is fejben dől el. Persze, amikor a lábunk alatt olvad az aszfalt, nem fogjuk tudni átverni magunkat, azonban egy kerékpárosokon elvégzett kísérlet kimutatta, hogy aki tudja, hány fok van, gyorsabban fárad, mint aki csak azt érzi, hogy marha meleg van. Szóval, hőmérőket a fiókba, és máris tettél egy apró lépést, hogy jobban érezd magad!

Nézz havas tájat!

Afganisztánból hazatérő, égési sérüléseket szenvedett katonáknál próbálták ki azt a módszert, hogy az igen fájdalmas kezelések során egy virtuális valóság-sisakhoz hasonló szerkezet segítségével téli, békés, havas tájakat mutattak nekik, a fülhallgatóból pedig a téli szél zaját hallották. A módszer bevált, a katonák fájdalom- és hőérzete valamelyest csökkent a kezelések során. Ha tehát már szédelegsz a melegtől, keress egy szép havas-jeges videót, és teljes képernyőn nézd végig. Segítségül ide is raktunk egyet, elképesztően szép képek az Antarktiszról.

Mobil italhűtés, macera nélkül

Ha strandolni készülsz, a folyadékbevitel ott is fontos, persze nincs lehangolóbb a pancsolás közben felforrósodó üdítőknél, söröknél. Nem nyújt egész napos megoldást, de jóval tovább hűsen tartja az italokat, ha előző este pár vizes szivacsot műanyag zacskóba bugyolálsz, majd bedobod a mélyhűtőbe. Ha pedig ennél tartósabb megoldást szeretnél, használj kimosott tejes vagy gyümölcsleves kartondobozokat, töltsd fel háromnegyedig vízzel és már kész is a mobil jégakku!

Tisztítsd ki a számítógépedet!

Erre kevesen gondolnak, de az egész nap bekapcsolt számítógép is hozzájárul a lakás felmelegítéséhez. Ez főleg a régi, asztali gépekre igaz, de egy elhanyagolt laptop is rendesen át tud forrósodni, ha a ventilátor hűtőrácsát már eltömték a porcicák. Ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra, mert egy picit csökkented a meleget, és a géped is meg fogja hálálni a törődést. Ha régebbi, melegedős laptopod van, a két széle alá tegyél egy-egy könyvet, vagy más támasztékot, hogy a gép alatt is mozoghasson a levegő.

Építs légkondit házilag

Ha van otthon ventilátor, egy egyszerű trükkel jelentősen megnövelheted a hatékonyságát. Tölts vizet pár műanyag palackba és tedd a mélyhűtőbe mindet. Miután megfagytak, akaszd a ventilátor mögé, ami így az itt lehűlő levegőt fogja beszívni és kifújni a lakásba. Arra azért ügyelj, hogy a palackokban lévő olvadó jég miatt a pára ki fog csapódni a palackokon, ezért gondoskodj róla, hogy a víz ne csöpöghessen a ventilátor motorjába, mert a lakástűz nem segít a hűtésben.

Ha padlóventillátorod van, a palackokat elé is helyezheted

Ha padlóventilátorod van, a palackokat elé is helyezheted

Tuti trükk elalváshoz

Ha te is azok közé tartozol, akik akár órákig is forgolódnak az ágyban, mert a melegtől nem jön álom a szemükre, akkor ezt a tippet imádni fogod: reggel dobd be a friss lepedőt a hűtőszekrénybe (persze zacskóba húzva, hacsak nem akarsz kéksajt- vagy füstöltkolbász-illatú álmokat), lefekvés előtt pedig vedd elő, tedd az ágyra, és élvezd hűvös ölelést. Persze ez csak pár percig fog tartani, amíg a tested hője át nem melegíti, de lehet, hogy ezt már nem is fogod érzékelni, mert álmodban épp Svájcban gleccsersíelsz.

Barátod a vizes törölköző

Fogj egy nagyméretű törölközőt, és vizezd be, majd csak annyira csavard ki, hogy nedves maradjon, de már ne csöpögjön. Ezután akaszd az ablakba: így árnyékhoz is jutsz, a párolgó víz pedig segít egy picit hűteni a lakás levegőjét.

Elég pár pontot hűteni a testeden

Nincs szükség egy kád jeges vízre, ha le akarsz hűlni. A test bizonyos pontjainak hűtésével nagyon hatékonyan csökkenthető a hőérzet, de a test hőmérséklete is, mivel az itt található erekben folyó vér a keringésnek köszönhetően a test többi pontján is enyhíti a meleget. Ilyen a csukló, a boka, a combok belső oldala és a nyak. Arra viszont figyelj, hogy főleg az ízületek közelében lévő részeket ne hűtsd túl, mert “megfázhatnak”, ami kellemetlen és fájdalmas is lehet. Főleg a nyaki hűtéssel érdemes óvatosan bánni, szóval ne feküdj le éjszakára hideg vizes sállal a nyakadon. De a csuklódat a csap alá tartva gyorsan enyhüléshez juthatsz.

Ezeket a pontokat hűtsd a testeden!

Ezeket a pontokat hűtsd a testeden!

Szellőztesd ki az autót gyorsan

A napon álló autóban nagyon hamar 50 fok fölé is mehet a hőmérséklet, ezért indulás előtt érdemes a következő trükkel száműzni a forró levegőt az utastérből: húzd le az ablakot az egyik oldalon, majd a másik oldalon lévő ajtót négyszer ötször csukd be és tárd ki újra. Ezzel “kiszívod” a forró levegőt, a lehúzott ablakon keresztül pedig beszívódik a kevésbé meleg, így egy fokkal elviselhetőbb lesz az indulás, és talán nem ájulsz el, amíg bekapcsol a légkondi.

Az eszköz, ami mindig hűt

A népi módszerek a kánikula esetén is segítenek: szerezz be máztalan agyag vizeskorsót és egy csapásra megváltozik az életed! Az ilyen korsókba töltött víz lassan átszivárog az agyag pórusain és az edény külső felületéről elpárologva hűti a benne lévő folyadékot. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy tócsa lesz a korsó alatt, inkább csak annyit, hogy az edény enyhén “izzad”, a felülete picit nyirkos lesz, de nem fog folyni róla a víz. A benne lévő folyadék pedig kellemesen hűvös marad, akár hosszabb időn át is.

Jó hűsölést kívánunk, a kánikulában vigyázzatok magatokra és a körülöttetek lévőkre is!

További cikkek a kánikula elviseléséhez az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top