Életmód

A hiteltől a családi stresszig – 10 tanács, hogyan éld túl az ünnepeket

Ha nem vagy nagy karácsonyrajongó, az a jó hírünk van, hogy nem vagy egyedül. Az ünnepek időszaka igazából nem csupa égősor és csillogás, hanem tele van furcsa veszélyekkel, amik a testi-lelki egészségedre leselkednek.

Könnyű elveszni a karácsonyi forgatagban és megkeseríteni magadnak az ünnepet, pedig minden évben nagyjából ugyanazok a csapdák leselkednek mindannyiunkra, maximum kicsit más formában, egyénre szabva. Ne keseredj el, ha szembetalálod magad valamelyikkel, inkább próbáld elkerülni, vagy valahogyan jól kezelni a vészhelyzeteket karácsonykor.

1. Túlevés

A karácsonyi rossz szokások eredményeképp a legtöbben felszedünk pár kilót az ünnepek alatt, pedig nem feltétlenül kell ennek így lennie, bármennyire is ételközpontú a karácsonyi időszak. Egy 2010-es tanulmányban azt találták, hogy úgy lehet elkerülni a karácsonyi falást, ha elképzeljük, mennyi mindent akarunk megenni, és megnézzük magunkat kívülről, ahogy ez a sok minden eltűnik a szánkban.

Például ha egy akkora halom bejglit képzelünk magunk elé, amekkorát csak bírunk, és végignézzük, ahogy mindet belapátoljuk, átérezve az ízét és az örömet, amit szerez nekünk, akkor az elménk úgy érzékeli, hogy ebből a finomságból már rengeteget ettünk. Így állítólag kevesebbet fogunk enni abból az ételből, amit vizualizáltunk. Kis elmetrükk, amit érdemes kipróbálni, hátha tényleg működik, és ünnepek végére nem fog szorítani a nadrág.

A hiteltől a családi stresszig - 10 tanács,  hogyan éld túl az ünnepeket

2. Ünnepi depresszió

Nagy nyomás alatt vagyunk ünnepek alatt, hogy most aztán őrülten boldognak kell lenni. És mivel nem vagyunk boldogok attól még, hogy pont karácsony van, ezért megkörnyékezhet minket a depresszió és az érzés, hogy valami gond van velünk. Főleg igaz ez, ha amúgy nincs semmilyen különleges tervünk erre az időszakra, vagy épp ellenkezőleg, túlzsúfoljuk programokkal a karácsonyunkat. Mindkettő mentálisan kimerítő lehet.

Az ünnepek ideje a rossz hangulat klasszikus kiváltója, nagy stresszt jelent a sok vendégség, ami határidőkkel és teljesítménykényszerrel jár együtt, ehhez még jön a túl sok alkohol és étel, amelyek így együtt egyfajta szomorúságot és veszteségérzetet okozhatnak. Szerencsére ez a fajta ünnepi depresszió elmúlik, ahogy a karácsonyi időszak véget ér.

A megoldási javaslat erre a fajta szomorúságra, hogy tegyük magunkat az első helyre. Úgy csináljuk végig az ünnepeket, ahogy nekünk jólesik: ha sok emberrel, akkor úgy, ha csak a szűk családdal akarunk lenni, akkor meg úgy. Ne megfelelni akarjunk a környezetünknek és valamiféle pinterestes karácsonyt kreálni másoknak, csak azzal törődjünk, mi a jó nekünk és a családunknak. Kezdjük el gyakorolni, hogy mindenért, amink van, hálát adunk, ami az egyik legerősebb ellenszere az ünnepi lehangoltságnak. Ami fontos: ne akarjunk egyedül maradni, keressük a kapcsolatot a hozzánk közel állókkal, ők átsegítenek észrevétlenül a rossz perióduson.

3. Túlköltekezés és hitel

A hirdetők nem ismernek tréfát, ha a karácsonyról van szó, mindenre rá akarnak beszélni és elhitetik velünk, hogy nem élhetünk tovább elektromos lábmasszírozó és új tévé nélkül. Minél drágább, annál jobb. Nem nehéz a túlköltekezés hibájába esni.

Bár az ajándékozás jó dolog, a legtöbben túlzásokba esünk. Nem a legjobb ötlet, hogy pont karácsonykor vegyünk fel többféle áruhitelt, csak azért, mert karácsony van, hogy aztán akár évekig is nyögjük a részleteket. A megoldás erre az, hogy csak azoknak vegyünk ajándékot, akik tényleg a közeli családtagjaink és barátaink, és ne feledjük, hogy az ünnep nem egy verseny, hogy ki tud több csomagot halmozni a fa alá. Inkább kevesebb ajándék legyen ott, de az személyre szóló legyen.

A hiteltől a családi stresszig - 10 tanács,  hogyan éld túl az ünnepeket

4. A gyerekek az őrületbe kergetnek

A gyerekek ajándékai a legstresszesebb feladatok között vannak a szülők számára. Végül is az egész karácsonyozásnak az az egyik értelme, amikor már vannak gyerekeink, hogy az ő szemüket lássuk a boldogságtól csillogni. A gyerekek sem kímélnek minket ilyenkor, előre megmondják, hogy milyen tízezres csodákat szeretnének a fa alatt látni, mert már minden osztálytársuknak van, és ciki, hogy nekik még nincs. Nem szabad ebbe a csapdába besétálni.

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy tabletet kapjon mondjuk, akkor ne vegyünk neki tabletet karácsonyra sem. Bármit is mondanak kívánságként, igazából a karácsonyfa alatt általában elfelejtik, csak arra koncentrálnak, hogy csomag várja őket a fa alatt, és határozottan értékelik a személyre szabott, szívhez szóló ajándékokat. Egy olyan ajándék, ami kifejezetten nekik szól, többet ér számukra, mint az épp aktuális évben populáris játék. Ilyenkor jó lehetőségünk van arra, hogy átadjuk a családi értékeinket nekik, és megtanítsuk őket a közösen eltöltött idő értékelésére. Hosszú távon ebből profitálnak inkább.

5. Karácsonyi őrület

Azok, akik a karácsonyi őrületben túlságosan részt vesznek, hajlamosak rá, hogy utána ürességet érezzenek magukban. A reklámok azt mutatják nekünk, hogy a karácsonyi időszak tiszta romantika, jólét és nagy családi szeretet, és hogy az az igazi, ha minden baráttal összeülünk és boldogan eszünk, míg meg nem halunk.

Ezzel szemben egyikünk élete sem ilyen, úgyhogy ha bedőlünk ennek az idealizált képnek, akkor könnyen úgy érezhetjük, hogy kimaradunk valamiből. Nem kell túlfeszíteni magunkat, csak hogy legyen egy “tökéletes” karácsonyunk, inkább emlékezzünk rá, miről szól az ünnep igazából: a családról, együttlétről, szeretetről, de ebbe teljesen jól beleférnek a kicsit béna mézeskalácsok és nem hétfogásos vacsorák.

A hiteltől a családi stresszig - 10 tanács,  hogyan éld túl az ünnepeket

6. Háztartási balesetek

Meglepően sokan kötnek ki a sürgősségin az ünnepek alatt olyan banális dolgok miatt, mint hogy égve hagyják a régi égősort éjszakára, ami jól leolvad és égési sérüléseket okoz. Vagy hogy leesnek a létráról a lakás díszítése közben, esetleg a tepsivel égetik meg magukat harmadfokig. Általában az ok az, hogy sietnek, hogy időre kész legyenek. Nyugalom, emberek, a testi épség fontosabb, mint a vendégsereg.

7. Még egy ital, és elveszted a fonalat

Az ünnepekhez a legtöbb családban hozzá tartozik az alkohol is valamilyen formában, és általában túl sok van belőle ahhoz képest, amennyit év közben inni szoktunk. Már elkezdődik a céges karácsonyon az alkoholizálás, és folytatódik a rég nem látott családtagokkal, simán végigiszunk egy hetet, ha nem figyelünk oda magunkra. Nem elsősorban azoknak van problémája ebben az időszakban, akik amúgy is alkohol rabjai, hanem azoknak, akiknek a szervezete nincs hozzászokva ekkora dózishoz. Rosszulléttel mérgezhetjük meg a saját ünnepünket, ha túlságosan belevetjük magunkat az alkohol tengerébe.

A hiteltől a családi stresszig - 10 tanács,  hogyan éld túl az ünnepeket

8. A céges karácsony aknamezeje

A legrizikósabb akkor a céges karácsony, ha ingyen italt kínálnak közben. Nem szabad elveszteni a józan eszünket, nehogy még a végén egy ágyban találjon valamelyik kollégánkkal a következő reggel. Csökkennek a céges partikon a gátlások és levetjük magunkról a munkahelyi távolságtartást, ezért könnyen belesétálhatunk egy céges afférba, vagy akár kibökhetjük véletlenül, hogy kit nem szeretünk, kivel rivalizálunk titokban. Ha túlságosan felöntünk a garatra, azzal még a karrierünknek is árthatunk, lerombolhatjuk a saját tekintélyünket mások előtt. Használjuk inkább a “két ital” szabályt, egész este csak kettőt szabad inni, vagy a legjobb, ha egyetlen alkoholos tartalmú innivalót sem döntünk magunkba.

9. Családi stresszfaktor

Ha egy minden szempontból nagyszerű és támogató családod van, akkor ezt a pontot át is ugorhatod. Sajnos azonban keveseknek adatik meg, hogy felhőtlenül tudjon együtt lenni a családdal. Ilyen esetben a karácsony fájdalmas időtöltés lehet, pár óra is sok azokból a rokonokból, akiket nem szívlelünk.

Ahogy a nagynéni szekál, mert még nincs gyerekünk, vagy mert túl sok gyerekünk van. Vagy a részeg nagybácsi belénk köt, amiért még nem vagyunk milliomosok, és nincs elég menő munkánk. Kifejezetten rossz ötlet, hogy alkohollal próbáljuk oldani a feszültségünket, mert az általában csak hatalmas veszekedésekhez vezet. Helyette inkább rövidítsük le a látogatásunkat, tudjuk le az udvariassági köröket, és amilyen gyorsan csak lehet, hagyjuk el a számunkra kínos helyszínt.

A hiteltől a családi stresszig - 10 tanács,  hogyan éld túl az ünnepeket

10. Túl nagy elvárások

Sajnos a karácsony a valóságban nem olyan, mint egy hollywoodi filmben: nem teszi szebbé a hétköznapokat és nem leszünk tőle sokkal boldogabbak. Azt gondoljuk, hogy ebben az évben majd más lesz, jobb lesz, de nem valószínű, hogy az alkoholista nagybácsi másképp fog viselkedni, ahogy arra sincs sok esély, hogy az amúgy hisztis sógornő megjavult volna egy év alatt. Ha viszont nem úgy állunk az ünnepekhez, hogy azt várjuk, minden békességgel és áldással itatódik majd át, akkor nem fogunk akkorát csalódni. Maradjunk a realitások talaján, és örüljünk annak, amink van, így sokkal inkább pozitívan tudjuk értékelni az ünnepeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top