Életmód

A Facebook tönkreteheti az alvásod

Az addiktív közösségi média értékes órákat vehet el a testünknek járó alvásidőből.

A Pittsburghi Egyetem legfrissebb kutatása szerint kevesebbet aludhatnak éjszaka azok, akik gyakran nézegetik Facebook-oldalukat. 

Ezerhétszáz 19 és 32 év közötti felnőttet vizsgáltak a kutatásban. A fiatal felnőttek átlagosan napi 61 percet töltenek a közösségi média előtt, és nagyjából 30 alkalommal lépnek be személyes oldalaikra egy héten. Ezeknek az embereknek nagyjából 30 százaléka panaszkodott nyugtalan, zaklatott alvásra. Az összefüggés elég egyértelműnek látszik.

A Facebook tönkreteheti az alvásod

Ennek több oka is lehet. Az éjjel, alvás előtt gép előtt töltött idő különösen káros: a monitor hideg, kékes fénye is ébren tarthat minket, de a hirtelen fokozott éberség is tönkreteheti álmunkat. Arról nem is beszélve, hogy a szociális média keltette megfelelési kényszer miatt elképzelhető, hogy tovább fennmaradunk, még válaszolunk az üzenetekre, nehezen szakadunk el a virtuális világtól. Ráadásul már az is bebizonyosodott, hogy akik túl sokat frissítgetik Facebook-oldalukat, azoknál kialakulhat egy úgynevezett szociális stressz, ez pedig még nehezebbé teheti a nyugodt alvást.

A megoldás? Próbáljuk meg idejében elengedni a közösségi médiát, és ha ágyba bújunk, hagyjuk valahol máshol a laptopunkat és telefonunkat.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top