Életmód

A futócipő-választás aranyszabályai – ezekre figyelj a vásárláskor!

Kerüld el a vízhólyagokat, a bőrkeményedést és a ficamokat, válaszd ki a számodra legideálisabb futócipőt!

 

Itt a tavasz és csábít a friss levegőn való futás? Mielőtt nekiiramodnál, győződj meg arról, hogy a megfelelő futócipőben hagyod-e magad mögött a kilométereket!

A futócipő választás aranyszabályai – Ezekre figyelj a vásárláskor!

Számít a testsúly!

Nem mindegy, hogy valaki 50 vagy 70 kg, ugyanis más modell illik a lábára, más típus biztosít megfelelő tartást és komfortérzetet. Futás közben a lépésenkénti ütődések nagysága a testsúly háromszorosának felel meg, ami végighalad a saroktól a gerincoszlopig. A futócipőnek csillapítania kell tehát az ütődéseket és megfelelő arányban szét kell oszlatnia a rezgéseket. Nagyobb testsúly esetén a keményebb szivacsból készült közbülső talprésszel, valamint a saroknál és az elülső talprészen ütéscsillapító technológiával ellátott futócipő az ideális.

A méret is lényeg!

Futáskor a lábujjak előrecsúsznak, így a cipőpróbakor győződj meg arról, hogy lábujjaid nem érnek végig a cipőben, nem érintik az orrát! Hagyj helyet az ujjaidnak, kb. 1 centimétert, és nem kell véraláfutásos körmökkel, vízhólyagokkal számolnod!
Arra is ügyelj, hogy milyen szélességű cipőt választasz! Ha túl keskeny, akkor szoríthat, feltörheti a lábadat, bőrkeményedést okozhat, a túl széles futócipő pedig nem tartja megfelelően a lábadat és sérülésekhez vezethet. A futócipők fazonját meghatározó jelölések a segítségedre lehetnek: D=standard, B=keskeny, E=széles

Milyen a futóstílusod?

Ahhoz, hogy megtudd, milyen a futóstílusod, vagyis a lábtartásod, végezd el a vizesláb-tesztet, vagy nézd meg a régi futócipődet: vizsgáld meg, hogy a külső talprész kifelé vagy befelé dől-e. A befelé dőlő, azaz a pronáló futás során a terhelés a lábboltozatra irányul. Ha lúdtalpad van, jó eséllyel pronáló a stílusod, és a legjobb választás a dupla sűrűségű középső talprésszel, vagy egy mozgáskontrollal ellátott lábbeli. Ha a lábboltozatod magas, jó eséllyel a kifelé dőlő, vagyis a szupináló stílust képviseled: ilyenkor a külső talpíveden futsz, így a sarkad egy igen kis részén összpontosul a becsapódás ereje, aminek hatására a lábboltozatot nagy terhelés éri. Számodra a puhább középtalprésszel és megerősített külső éllel ellátott cipő az ideális. Ha neutrális a stílusod, akkor az úgynevezett ideális ívet használod futáskor, ekkor van a legkönnyebb dolgod a cipőválasztásnál!

A futócipő választás aranyszabályai – Ezekre figyelj a vásárláskor!

Milyen terepen futsz?

Nem mindegy az sem, hogy milyen talajon futsz! Egészen más cipő kell az aszfalton való futáshoz, és más akkor is, ha ösvényen, terepen futsz. A betonon az ütéscsillapítás a fő szempont, ugyanis az aszfalton kell a legerősebb becsapódással számolnod, és a futócipőd is ebben az esetben használódik el a leghamarabb. A betonon való futáshoz külön, ütéscsillapítóval ellátott fazonokat válassz! Ha a természetben szeretsz futni, vagy ott van alkalmad, akkor a ficamoktól megóvó, a csúszást megelőző, a bokát stabilan tartó, jól barázdált lábbeli az ideális megoldás!

Meddig jó a futócipő?

A sérülések elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy mindig jól párnázott, megfelelően tartó, komfortos cipőben fuss! Ha a lábbelid már viseletes, vagy úgy érzed, nem megfelelő, ne halogasd a vásárlást! A vastag talpú cipők általában 1500 km-t, a vékonyabbak maximum 500 km-t bírnak.
Ügyelj arra, hogy amikor az új cipőt választod, lehetőleg az esti, délutáni órákban vásárolj, ugyanis eddigre már kissé megdagad a láb, így biztosabban ki tudod választani a futáshoz megfelelő méretet!

Még több futás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top