Biztos te is hallottad a francia nők nem híznak vagy a francia paradoxon kifejezéseket. Mindkettő arra utal, hogy bár a francia emberek étrendjének alapköveit alkotják a sajt, a hús, a bor és a kenyér, a kis adagoknak, a mértékletes, komótos étkezéseknek és a kevés cukorfogyasztásnak hála a franciák valóban karcsúbb derékkal és alacsonyabb szívmegbetegedési arányokkal büszkélkedhetnek, mint az amerikaik. Sajnos azonban minden jel arra mutat, hogy ez már csak a múlt.
A globalizáció ugyanis Franciaországon is nyomot hagyott, az amerikai étkezési szokások oda is begyűrűztek. Felmérések igazolják, hogy míg az 1970-es években a franciák jóval kevesebb állati eredetű zsírt fogyasztottak, mint az angolok, mára már nincs különbség közöttük.
A kutatók szerint a francia nép egészsége hanyatlik. A gyerekek körében egyre többeket érint az elhízás, és egyre nő azon régiók száma is, ahol többségben kaphatók a magas kalóriás, alacsony tápanyagtartalmú élelmiszerek. Aurélie Maurice, szociológus, elmondta, hogy még az egészségtelen életmód visszafordítására tett kísérletek is kudarcba fulladtak: ezek ugyanis szintén amerikai mintára kommunikáltak, amivel csak a bűntudatot növelték a francia fiatalokban a magas kalóriabevitelük miatt – ahelyett, hogy az evés egészséges élvezetére hívták volna fel a figyelmet, ahogy azt a francia szokás diktálja.
Ha az alapanyagok és az élelmiszerek változtak is, szerencsére számos jó szokásukat megtartották a franciák: szánnak időt a kényelmes étkezésekre, mindig ülve esznek, ebéd után sokan sziesztáznak is, kisebb adagokat esznek, és továbbra is kevesebb cukrot fogyasztanak, mint az amerikaiak. A karcsú derék titkát azonban kár lenne egy francia átlagember diétájában keresni.
Forrás: Care2