Életmód

12 ok, amiért mondj b+-et, és azt tedd, amihez kedved van

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dolgokat csináljunk folyton, amiket utálunk. Helyette inkább azt kellene tennünk, amihez kedvünk van. John C. Parkin új könyvében erről ír nekünk.

Az író első F**k it! – B… meg! címmel megjelent könyvét már rongyosra olvastam, és csak azért nem írtam még fel a nappalim falára kétméteres betűkkel azt, hogy FUCK IT, mert kiskorúak is vannak a házban. Minden szava üt és ráébreszt, hogy nem kellene ennyit görcsölnünk az életünkön, csak tenni azt, amit megérzéseink diktálnak. Új, F**k It – Do What You Love című könyvében Parkin arra világít rá, hogy mit teszünk napról napra, főleg munka során, amivel megkeserítjük saját magunk számára az életet. Pedig ha azt tennénk mindig, amit tényleg szeretnénk – kivéve ha sorozatgyilkos valaki, akkor ne tegye azt, amit szeretne –, akkor sokkal boldogabb, egészségesebb, sikeresebb lenne az életünk.

A legtöbben azért nem tesszük azt, amit szeretnénk, mert:

  • “Azt csak szabadidőben lehet csinálni, nem dolgozhatja mindenki azt, amit szeret.”
  • “Ha azt tenném, amihez kedvem van, akkor önző lennék.”
  • “Nem is tudom, hogy mit szeretnék igazából.”
  • “Sosem tudnék megélni abból, amit szeretek csinálni.”

Parkin ezekkel a kifogásokkal szembemegy, és szeretne segíteni nekünk, hogy a legtöbbet kihozhassuk magunkból. Összeszedte a könyvéből azokat a fő pontokat, amiket átgondolva pozitív változást érhetünk el az életünkben.

1. Az élet rövid

Senki sem jut ki innen élve. Az egyik pillanatban még azon aggódsz, hogy jól áll-e a hajad, a következőben pedig már azon, hogy már őszül és kihullik. Ne hagyd, hogy elmenjen melletted az élet úgy, hogy közben rabszolgaként olyan dolgokat teszel minden nap, amelyekben nem találsz örömet. Az időd rendkívül értékes és limitált, töltsd meg mindenfélével, amit szeretsz csinálni.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

2. Egészségesebb leszel, ha azt teszed, amihez kedved van

Mind tudjuk, hogy ha valami olyat csinálunk, ami stresszes, ijesztő vagy utálatos számunkra, attól megbetegszünk. Ennek az ellenkezője is igaz: jót tesz az egészségnek, ha olyan dolgokkal töltjük a napjainkat, amiket szeretünk csinálni. Úgyhogy edd meg a zöldséget, és tedd, amihez kedved van.

3. Sikeresebb leszel tőle

Gondolj a legsikeresebb emberekre: ők élvezik a munkájukat? Biztos, hogy igen. Amikor szeretjük, amit csinálunk, sokkal több energiát fektetünk bele, hitelesebbé válik a munkánk, a szenvedélyünk kitartóvá tesz és lelkesítünk vele másokat is körülöttünk. Ez a siker receptje.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

4. Kedvesebbé válsz

Aki utálja azt, amit naponta 8-12 órán át csinálnia kell, az borítékolhatóan morcos lesz. Ha viszont azt teszed a napod nagy részében, amit szeretsz, akkor mindenkinek csak jó lehet: neked jobb kedved lesz, kedvesebb leszel a körülötted élőkkel, aminek ők biztosan örülnének. Win-win.

5. Fontosabb, hogy azt csináld, amit szeretsz, mint hogy mihez értesz

Olyan társadalomban élünk, ami folyamatosan arra nyom minket, hogy a legkiválóbbak, legjobb teljesítményűek, legeladhatóbbak legyünk. Mi lenne, ha kicsit fordítanánk a fontossági sorrendünkön? Mi lenne, ha nem azt tennénk, amiben a legjobbak vagyunk, amit tanultunk, amihez értünk? Helyette tegyük azt, amit szeretünk, mindegy, hogy mennyire vagyunk benne képzettek. Amikor a szenvedélyeddel foglalkozol, akkor kis csodák történnek, úgyhogy érdemes megpróbálni.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

6. Tényleg élvezed az életet úgy, ahogy van?

Sokan átverjük magunkat azzal, hogy a dolgok jobbak, mint amilyenek a valóságban. Azt mondogatjuk, hogy mennyire jól vagyunk az életünkben. Természetes, ha te sem akarsz szembenézni a valósággal, mert az eléggé lehangoló lehet olykor. De legalább magadnak valld be őszintén: tényleg azt teszed, amihez kedved van a napjaid nagy részében? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy változtass.

7. Egész nap csinálunk valamit, akkor legalább olyan legyen, amit szeretünk is

Belegondoltál már, hogy mennyi időt töltesz el azzal, hogy csinálsz valamit? Bármit. Munkában, otthon, út közben. Ezt a rengeteg órát próbáld meg úgy eltölteni, hogy szeresd, amit csinálsz. Vagy legalább ne utáld annyira. Semmi másnak nincs túl sok értelme.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

8. Tedd, amihez kedved van, mert megérdemled

Sokan azt gondolják, hogy önmagukat az utolsó helyre kell sorolniuk: előbb másokat kiszolgálnak, és utána jöhet a szórakozás. Ez így egyenesen vezet a szenvedéssel teli élethez. Mindenki, te is megérdemled, hogy jól érezd magad. A legjobbat érdemled. Nem kell, hogy az élet mindig nehéz legyen, lehet vidám és könnyű is, engedd meg magadnak, hogy jól érezd magad.

9. Felejtsd el a kifogásokat

Majd akkor, ha megszerezted azt a munkát, ha elvégezted az iskolát, ha megvetted álmaid házát… na, majd akkor tudod ezt az elvet követni, és majd akkor teszed, amit szeretnél. Addig nem lehet könnyedén venni az életet. Ketyeg az időd. Mondj b+-et, és kifogások helyett kezdj el élni.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

10. Hagyd a sok “kellene” dolgot másra

Annyira elmerülünk a kötelességekben, hogy már eszünkbe sem jut, hogy lehet másképpen is élni. Pedig mindenkinek van választási lehetősége, mindenki dönthet úgy, hogy azzal foglalkozik, amit tényleg szeret csinálni. Amikor úgy érzed, hogy agyonnyom a felelősség és a kötelesség, akkor kérdezd meg magadtól: “Tényleg muszáj ezt megcsinálnom? Vagy van lehetőségem, hogy azt tegyem, amit szeretek csinálni?” Sokkal több esetben dönthetsz a szenvedélyed mellett, mint gondolnád.

11. Tényleg kitartasz amellett, amit nem szeretsz?

Persze hogy nem. Nem lehet sokáig negatív következmények nélkül elviselni egy olyan életet, amiben a nemszeretem intézendők listája olyan hosszú, hogy sosem érsz a végére. Mindegyik megköti a kezed, és mindegyiknek jó oka van, hogy meg kell tenned. De fokozatosan elkezdheted lecserélni a listádon szereplő tételeket olyanokra, amiket jobban kedvelsz csinálni. Csak hinned kell benne, hogy neked is menni fog, hogy te is teheted, amihez kedved van, és úgy lesz.

12 ok, amiért mondj b+-et és azt tedd, amihez kedved van

12. Élesben játszol

Az életed nem valami színdarab főpróbája. A jó dolgok nem kell, hogy később, majd egyszer következzenek el. Most történhet minden jó veled. És történik is, ha teljes szívvel kimondod: “B+, azt teszem, amihez kedvem van.”

Olvass még többet a boldog életről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top