Életmód

Még a parlamentben is zaklatják a nőket

Világszerte zaklatják a női képviselőket, nem csak a magyar parlamentben. A nők még a parlamentben is ki vannak téve a férfiak szexista megjegyzéseinek és erőszakoskodásainak.

Jelentést készített az Interparlamentáris Unió (IPU) a nők parlamenti zaklatásáról, és igen lehangoló eredményre jutott. A nemi megkülönböztetésen alapuló zaklatások és támadások más-más mértékben ugyan, de minden országban létező jelenség, és jelentős számú női törvényhozót érint.

Az IPU 39 ország 55 parlamenti képviselőnőjét kérdezte meg, akik többsége került már kellemetlen helyzetbe férfi kollégáinak ellenséges fellépései miatt. A megkérdezett női képviselők negyvennégy százalékát meg is fenyegették azzal, hogy elrabolják, megerőszakolják, megverik vagy megölik őket. A zaklatók, verbális támadók legtöbbször férfiak, és sokszor saját párton belüliek.

A képviselőnőket sokszor a törvényhozáson kívül is érik zaklatások, legtöbbször a közösségi média adta felületeken. Gyakoriak az alaptalan lejárató kampányok, de többször előfordult már az is, hogy egy meztelen nő fényképére montírozták a képviselőnők fényképét.

Az IPU végül  felszólította a törvényhozókat, hogy emeljék fel a szavukat a képviselőnőket nemi alapon érő hátrányos megkülönböztetés és zaklatás ellen. 

hirado.hu

Olvass még a női képviselőkről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top