Életmód

Futócipő kisokos

Cipőválasztáskor nem árt alaposan körülnézned és több szempontot figyelembe venned. Különösen igaz ez akkor, ha kezdő vagy, és a technikád még nem elég tökéletes. Ellenkező esetben könnyen lüktető lábfejekkel vagy sajgó térdekkel térhetsz haza a futásból.

A rossz cipőválasztással lábaid egészségének is sokat árthatsz, ráadásul végleg el is veheted a kedvedet a kocogástól. Persze minden valamirevaló cipőn feltüntetik, hogy milyen terepre alkalmas és az üzletek többségében szakértő asszisztencia könnyíti a választást, azért nem árt, ha nagy vonalakban magad is tisztában vagy azzal, hogy az egyes futócipők miben térnek el egymástól. Lássuk, mire érdemes figyelned, ha futócipőt vásárolsz.

Futócipó kisokos

 

Városi futócipő

Aszfalton és egyéb viszonylag homogén, kemény felületeken ideális. Legfőbb jellemzőjük, hogy nagyon könnyűek, talpuk vékonyabb, kisebb sűrűségű gumiréteget tartalmaz, többnyire azt sem teljes fedésben. Mintázata a terepfutó cipőékéhez képest sokkal kevésbé erőteljes. A kemény felületen történő futás káros hatásait ellensúlyozandó a városi futócipők rugalmasak, puhák és párnázottak.

Terepfutócipő

Természetes felületeken, erdőben, homokban, köves, kavicsos, homokos talajon ideális. Súlya nehezebb az aszfaltcipőéknél, talpának gumiborítása keményebb keverékű, mintázata a csúszásgátlás érdekében erőteljesebb. Ez általában keményebb talpfelületet is eredményez (bár vannak kivételek). Erre azért is szükséges, mert a puha talpfelületen egy aszfaltfutócipőéhez hasonló lágyságú talp nem adna kellő stabilitást, lendületet az elrugaszkodáshoz. A felsőrész kialakításakor a gyártók nagyobb hangsúlyt fektetnek a vízhatlanságra, hogy vizes, harmatos fűben, kisebb sárban való futáskor még semmiképp sem ázzon be. Merevebb, masszívabb kialakítása miatt eleinte kényelmetlen lehet a viselése, de ne aggódj, fokozatosan hozzászokik a lábad a viseléséhez.

Futócipó kisokos
 

Általános tudnivalók / Gyakran ismételt kérdések

  • Lábfejeink hossza minimálisan ugyan, de eltér. Mindig a nagyobbhoz igazítva próbálj cipőt.
  • Vásárláskor lehetőleg abban a zokniban próbálj, amiben később futni fogsz.
  • Legalább fél centi hely legyen a cipő orra és a lábujjaid között. A tévhitekkel ellentétben a futócipők nem tágulnak, egyszerűen csak gyorsan lestrapálod a túlságosan kis méret miatt a cipőt és a lábad is.
  • Olyan cipőt válassz, amely szorosan illeszkedik a sarkadhoz, nem szabad, hogy az futás közben fel-le járjon a cipőben.
  • A futócipő “szavatossága” kettős. Körülbelül 1000 km lefutása után nem árt nyugdíjaznod. Persze kiránduláshoz, sétára vagy utcai sportcipőnek még használhatod egy ideig, de már ne nagyon fuss benne! Jó ha tudod, hogy az anyagfáradás miatt 5 évvel a gyártást követően már akkor sem alkalmas futásra a cipőd, ha szinte egy percig sem hordtad. Kifutó, akciós modellek megvásárlása esetén ezt a szempontot is vedd számításba. A cipőd ugyanis addig is “öregszik”, amíg a raktárban vagy az üzletek polcain pihen.

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam, hogy 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top