Életmód

Ha jobban akarsz aludni, menj kempingezni!

Csak álom számodra egy pihentető, nyugodt, átaludt éjszaka? A tudomány szerint nincs más dolgod, mint a szabad ég alatt tölteni egy hétvégét!

 Az okostelefonok egészségre káros hatásai között első helyen szerepel a rossz alvás. Akár csak egy utolsót pörgetsz az Instagramodon lefekvés előtt, vagy egy gyors e-mailt küldesz el az ágyból, a kijelző kék fénye olyan mértékben hatással van az agyadra, hogy akár teljesen fel is boríthatja az alvási ciklusod!

 Kenneth Wright, a Colorado Egyetem pszichológus professzora, azon törte a fejét, mi lehetne a megoldás a problémára – hiszen világos, hogy az összes kütyünket nem tudjuk száműzni a lakásból. A professzor ezért egy hétre plusz egy hétvégére műszereivel együtt egy kempingbe költözött, hogy megvizsgálja, hogyan hat a nomád környezet a kempingezők alvásritmusára.

Ha jobban akarsz aludni, menj kempingezni!

 Az eredmény még őt is megdöbbentette: egy, a természetben töltött hét után, az emberek otthon is előbb mentek lefeküdni, és két-három órával előbb ébredtek a szokásosnál. De már egy sátrazós hétvége sem volt eredménytelen: akik csak két napot töltöttek a szabad ég alatt, még ők is átlagosan másfél órával előbb keltek, miután hazatértek.

A tanulság, hogy már egy, természetes fényben töltött, elektronika nélküli hétvége is elég, hogy visszaálljon a természetes alvási ciklusunk. A kutatók szerint, ha kempingezésre nincs lehetőségünk, töltsünk minél több időt a hétvégén természetes fényben, akár otthon is. A mobilunkat pedig tartsuk távol az ágyunktól! 

Apartment Therapy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top