Hatvanezer ausztrál adatait vizsgálták meg a Sydney-i Egyetem tudósai. A 45 éves vagy annál idősebb pácienseknél két időszakra, a 2006–2008-as, illetve a 2010-es adatokra fókuszáltak. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a pszichikai stressz mennyiségét. A stressz és a szorongás fokát mérő Kessler-skála használatával a kutatók összevetették a stresszértéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.
Gyümölcs nem, zöldség igen
A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik semmit vagy napi egy adagot fogyasztottak. Akik napi 3-4 adag zöldséget ettek, 12 százalékkal kevesebb stresszt tapasztaltak azokhoz képest, mint akik semmit vagy egy adagot fogyasztottak naponta. Meglepő, de a gyümölcsfogyasztásnak nem volt szignifikáns hatása a stressz mennyiségére.
Nőknél inkább, de lehet, mégse
Ugyan mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszcsökkentő hatásait, a nőknél azonban ez erősebb volt, mint a férfiaknál. “Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, ám az is, hogy a nők egyszerűen pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről” – mondta Melody Ding, a kutatás vezetője.
Azt sajnos még nem tudták megmondani, hogy mi a pontos oka annak, hogy a zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt.