Életmód

Magyar csillagásznő kapott rangos díjat

Magyar kutatónőt díjaznak Párizsban. Dr. Kóspál Ágnes csillagász a Sorbonne egyetemen vehette át az International Rising Talent díjat. A díjátadó ceremónián a Rising Talent díjasok mellett 5 életműdíjas tudós nőt is ünnepeltek.

A L’Oréal Alapítvány idén 19. alkalommal rendezte meg a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért Díj átadóünnepségét. A rendezvényen öt kiemelkedő teljesítményű kutatónőt és áttörő munkásságukat, valamint 15 fiatal tehetséget – köztük dr. Kóspál Ágnes csillagászt, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársát – jutalmaztak. A díjazott tudósok a 150 évvel ezelőtt született Marie Curie példáját követve azon dolgoznak, hogy hozzájáruljanak a világ jobbá tételéhez.

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát vizsgálja. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei előmozdíthatják a csillagászat fejlődését, olyan modern műszerek és távcsövek létrehozására sarkallnak, amelyek akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk. Ágnes jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában dolgozik. Kutatásaihoz főként az Atacama-sivatagban található ALMA rádiótávcső-rendszert használja.

A csillagászt Párizsban telefonon értük utol a díjátadó után: “Nagyon megtisztelő a kitüntetés, fantasztikus visszajelzés az eddigi munkámról. Arra ösztönöz, hogy a jövőben még több energiával és lelkesedéssel végezzem a munkámat. Az elismerés persze egyfajta felelősség is, hiszen példaképpé válunk a fiatalabb generációknak olyan tekintetben, hogy érdemes tudományos pályára lépni és kutatómunkát végezni. A díj egy 15 ezer eurós kutatási támogatás, ami nagyon hasznos lesz a munkámhoz. Technikai eszközöket szeretnék beszerezni és külföldi kutatókat hívok majd meg, új együttműködéseket kezdeményezve.

Nőkért és a tudományért: magyar csillagásznő kapott rangos elismerést

Ágnes egy egyhetes párizsi konferencia- és tréningsorozaton vesz részt, ahol átadták a tudósoknak a díjakat. “Tudományos előadásokat hallgatunk arról, hogy a nemzetközileg kiemelkedő tehetségek mit értek el eddig, és hogy éppen min dolgoznak. A tréningeken olyan dolgokról beszélgettünk, amikről nem is gondolná az ember, hogy szükségesek a kutatómunkához. Érdekes hallgatni az életutakat és azt, hogy ezek a nagyszerű szakemberek hogyan tudják összeegyeztetni a világi életet a szakmaival. Ez a fajta tapasztalatcsere nagyon fontos, sokat lehet tanulni belőle. Mindannyian nagyon kedves és nyílt emberek, őszintén lehet velük mindenről beszélgetni.

A kutatási területem arra fókuszál, hogy hogyan keletkeztek a Naphoz hasonló csillagok és bolygórendszereik. A Nap négy és fél milliárd éves öreg csillag, igazából nagyon nehéz arra következtetni, mi történhetett a keletkezésekor. Ám mivel jelenleg is keletkeznek csillagok, így tudunk olyanokat is vizsgálni, amelyek éppen most formálódnak. Ezek a csillagok pár millió évesek vagy még fiatalabbak, szakmai szemmel nézve szinte újszülöttek. Az anyag pedig, ami körülveszi őket, korongot alkot. Erről a korongról anyag áramlik a csillagra, így épül fel maga a csillag. De ebben az anyagban keletkeznek a bolygók is. Régen azt gondolták, hogy a korongok egyenletes struktúrájúak és hogy az anyagáramlás a bolygókra is egyenletes. Ma már tudjuk, hogy a korongok nem homogének, hanem vannak bennük sűrű és ritka struktúrák is.” Dr. Kóspál Ágnes azt kutatja, hogy a korongok szerkezete és az áramlás hogyan befolyásolják egymást.

Már az interjú közben kiderült, hogy a vonal végén egy céltudatos, erős nő van, aki tudja és el is éri, amit szeretne. Hallva őt és megismerve a munkásságát, nem kérdés, hogy tökéletes helyre került a tudományos díj: “Engem mindig nagyon támogató emberek vettek körül. Már egészen kiskoromban kitaláltam, hogy csillagász akarok lenni. A szüleim mindenben segítettek, biztattak, hogy tanuljak. A tanáraim is támogattak, külön feladatokat adtak, elhitették velem, hogy bármire képes vagyok, ha elég energiát fektetek bele. A tudományos munkába az egyetemi éveim alatt kapcsolódtam be. Az ottani témavezető bemutatott sok külföldi kollégának, és több olyan munkakapcsolat is kialakult, ami utána is folytatódott. A csapatmunka nekem nagyon tetszett, és azóta is úgy érzem, hogy így szeretném folytatni.” Arra a kérdésre pedig, hogy mit üzen azoknak a fiataloknak, akik példaképként tekintenek rá, határozottan felelte: “Az álmainkba energiát kell fektetni és megtérül.”

Az alapítvány szerint 1998 óta növekedett a nők száma a tudományos területeken, ám a kutatóknak még mindig csak 28 százaléka nő, és csupán csak 3 százalékuk kapott tudományos Nobel-díjat. A program ezért is dolgozik immáron 19 éve azon, hogy elismerje és segítse a kutatónőket a karrierjük kulcsfontosságú pillanataiban. A program kezdete óta több mint 2700 fiatal nőt támogatott 115 országban és 97 életműdíjast a karrierjük csúcsán, köztük Elizabeth H. Blackburnt és Ada Yonathot, akik a L’Oréal-UNESCO díj után Nobel-díjat kaptak. Magyar kutató harmadik alkalommal kapott elismerést.

Nőkért és a tudományért: magyar csillagásznő kapott rangos elismerést

Ágnes balról a második

15 International Rising Talent díjazottak:

  • Dr. Kóspál Ágnes
  • Dr. Fernanda Werneck
  • Dr. Sam Giles
  • Dr. Lorina Naci
  • Associate Professor Muireann Irish
  • Dr. Stephanie Fanucchi
  • Dr. Hyun Lee 
  • Dr. Nam-Kyung Yu
  • Dr. Julia Etulain
  • Dr. Rym Ben Sallem
  • Dr. Hab Joanna Sulkowska
  • Nazek El-Atab
  • Dr. Bilge Demirkoz
  • Dr. Tamara Elzein
  • Dr. Ran Long

Az öt kiemelkedő életműdíjas kutatónő:

  • Professzor Niveen M. Khashab
  • Professzor Michelle Simmons
  • Professzor Nicola A. Spaldin
  • Professzor Maria Tereza Ruiz
  • Professzor Zhenan Bao

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top