A nagy életmódváltó mozgalmak hatására a sima tészta is bélyeg alá került: hogy lehetne egészséges (pláne diétás), mikor fehér lisztből készül, ráadásul tiszta szénhidrát? De vajon tényleg annyival rosszabb, mint a teljes kiőrlésű változata?
Térjünk rögtön a diétázók legfontosabb kérdésére: mi a helyzet a kalóriákkal? Fél csészényi száraz tésztában 200, míg a teljes kiőrlésűben 180 található. Szénhidrátban is a hagyományos tészta vezet: 41 grammot, a teljes kiőrlésű pedig 35-öt tartalmaz.
Rostban és zsírokban ugyanakkor a teljes kiőrlésű gazdagabb: ebben a mennyiségben 6 g rost, és 1,5 g zsír, míg a sima tésztában 2 g rost és 1 g zsír található.
A rosttartalmán kívül a teljes kiőrlésű tészta tehát alig különbözik a simától. Tény, hogy jobban laktat, de ha alkalomadtán egy hagyományos tésztából készült spagettire fáj a fogad, bátran engedd meg magadnak! Ha pedig a kalóriák jelentős csökkentése a cél, próbáld ki a zöldségalapú tésztákat!