Életmód

Nem a munka büdös, hanem a munkatárs? – így add a tudtára

Volt már olyan kollégád, aki olyan csíkot húzott maga után, ami elől még a legtompább szaglással megáldott munkatársak is menekültek? Kínos és kényes kérdés, hogyan szóljunk egy kellemetlen szagú kollégánknak, de nem lehetetlen feladat!

Ha szeretnél végre fellélegezni, és friss, jó illatú levegőt szívni az irodában is, akkor vedd a kezedbe az irányítást, de mindig légy tapintatos, és soha ne a többiek előtt szólj a konkrétumokról! 

Nem a munka büdös, hanem a munkatárs? - így add a tudtára

 

Igyatok együtt gyógyteát és rengeteg vizet! 

A folyadékpótlás több szempontból is rendkívül fontos: a méregtelenítési folyamatokra, az izzadásra és az ezzel járó szagokra is nagy hatással van. Hirdesd fennhangon az irodában, hogy miért lényeges a vízivás, és járj elöl jó példával, majd vond be a kollégádat is a napi 3 liter víz programba! Hetente 2-3 alkalommal főzz idegnyugtató, feszültségoldó teákat, mint például a macskagyökér, vagy a citromfű tea, és kínáld meg őt is. Nem kell életed végéig a kollégád folyadék-utánpótlási coachának lenned, de eleinte biztos több energiát igényel majd a dolog részedről. Fontos, hogy ha munkatársaiddal változást tapasztaltok a szagokat illetően, kezdjétek el dicsérni a kollégátokat, hogy milyen szép azóta a bőre, és kevesebb a szeme körüli ránc, amióta elég vizet és teát iszik. 

Fogd magadra! 

Ha nem akarod egyből letámadni a kollégádat, az egyik leghatásosabb módszer, ha egyszerűen magadat hozod fel példaként az izzadásra! Tedd félre a büszkeséged, és kezdj el arról beszélni a kollégádnak, hogy mostanában rettentően izzadsz, ami kellemetlen szagokkal is jár, és nem tudod mitől lehet. Kezdd el taglalni neki, hogy lehet, a fűszeres ételektől van, vagy egyszerűen nem jó a dezodorod. Kérdezd meg, hogy ő mit tud ajánlani, mit használ, és kérd meg, hogy vegyetek együtt valamit a drogériában. Innen már csak egy lépés a közös vásárlás, amikor, ha ügyesen irányítasz, a saját kosaradon kívül, az övébe is belekerülhet egy olyan izzadásgátló, ami tényleg jó. 

Nem a munka büdös, hanem a munkatárs? - így add a tudtára

 

Ajándékozz neki egy dezodort! 

Szintén hasznos lehet, ha anélkül, hogy túlspiláznád, az egyik reggel belibbensz az irodába, és leteszel egy deót egy beavatott kolléga asztalára, és egy másikat annak a kollégának az asztalára, akinek segíteni szeretnél. Ne keríts nagy feneket az ügynek, mondd, hogy akciós volt, és ajándékba kaptad a boltban, mert 1-et fizet, 3-mat vihet akció volt. A másik kolléganő feltétlen legyen partner, és mondja el, hogy ez a legjobb dezodor, amivel eddig találkozott, ő is ilyet használ, és imádja! Aztán váltsatok témát, a lényeg, hogy az egész jelenet természetes legyen! 

Beszélj vele őszintén! 

Nyilván, ez a legnehezebb, de sok esetben, ha kellő diplomáciai érzékkel rendelkezel, az őszinteség működik, kifizetődik, és a kollégád is hálás lehet. Vond félre a kollégádat, és kezdd felvezetésként azzal, hogy lehet, túl sokat idegeskedik mostanában, vagy túl sok szintetikus anyagból készült ruhát hord, de egy kicsit erőteljesebb a teste kipárolgása, mint az szerencsés lenne. Mondd el neki, hogy te is küzdöttél ezzel – akkor is, ha nem igaz, most lódíts egy kicsit! Mondd el, hogy pamutruhákkal, egy jó dezodorral – konkrét izzadás gátlót ajánlj neki – nagyon sokat tudtál javítani a helyzeteden, és szerinted neki is segítene. Ajánld fel a segítségedet, aztán válts ettől teljesen független témára: a lényeg, hogy egyértelmű, és határozott legyél, de semmiképp se bántó, és ne is ragozd túl!

 

Még több az izzadásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top