Életmód

A világbajnok tuti tanácsai: így vékonyítsd a derekad

Mostanában újra divat lett, sőt, inkább a mindennapok részévé vált a már természetellenesen vékony derék és a hihetetlenül nagy és kerek fenék. Vajon normális arányokat látunk, vagy Photoshop-rásegítés az egész? Képesek vagyunk mi is ilyen formát kialakítani? Ki ne akarna lapos hasat vékony derékkal és hozzá kerek feneket? Fogadd meg Bánkuti Gabriella testépítő világbajnok tanácsait, és az eredmény nem marad el!
Bánkuti Gabriella testépítő világbajnok, edző és életmódszakértő Korzikán “lesétálta” a GR20 gyalogtúrát. Gabi korábban is volt Korzikán, akkor idegenlégiósoknak tartott edzést, amit itt nézhettek meg.
 
Bánkuti Gabriella, testépítő világbajnok
Bánkuti Gabriella testépítő világbajnok

Valljuk be, a nők körében biztos, hogy központi kérdés a has és vele együtt a derék formálása. Bánkuti Gabriella világbajnok írása most ezt veszi górcső alá!

Vékony derék, nagy, kerek fenék

Emlékeztek még Betty Brosmer hihetetlenül vékony derekára, akiről szerintem a Disney-hercegnőket és a Barbie babákat mintázták?! Vagy Gina Lollobrigida elképesztő alakjára, esetleg Marilyn Monroe-ra, aki imádta a fűzőket, ezzel is felhíva a figyelmet darázs derekára? Ugye előttetek lebeg arcuk, szépséges formájuk? Manapság újra divat lett, sőt inkább a mindennapok részévé vált a már természetellenesen vékony derék és a hihetetlenül nagy és kerek fenék.  Vajon normális arányokat látunk, vagy van egy kis Photoshop-rásegítés mögötte? Kérdés, hogy képesek vagyunk-e mi is ilyen formát kialakítani. Ki ne akarna lapos hasat vékony derékkal és hozzá kerek feneket?

A homokóra alkatú lányok fellélegezhetnek, mert van egy jó hírem számukra: ők biztos azok közé tartoznak, akik könnyen elérhetik a vékony derekat, de a többiek se csüggedjenek, jönnek a tippjeim.

A vékony derék akkor lesz igazán szembetűnő, ha ahhoz egy széles hátvonal, egy nagy mellbőség és egy kerek, oldalra szélesedő popsi, azaz széles csípő társul. Az arányokat tekintve így lesz igazán látványos a különbség.

Persze nem kell elérnünk a fent említett Betty 95-45-90-es arányait, mert ez már számomra is meghökkentő és érthetetlen, de vannak egészséges tippek, amikkel tehetünk a cél érdekében.

A világbajnok tuti tanácsai: így vékonyítsd a derekad

Miért írom azt, hogy egészséges?

Mert senkit nem fogok arra ösztönözni, hogy vetesse ki a lengőbordáját, vagy extrém módon húzza meg a fűzőjét (amivel a belső szerveket nemcsak átrendezi, hanem helyes működésüket is gátolja, vagy eltöri a bordáit). Sőt arra sem, hogy menjen el zsírleszívásra, hiszen ha nem saját maga dolgozik meg a kívánt eredményért, a sebész által elért eredmény hamar tovaszáll a korábbi életmód folytatásával, és így az orvosi beavatkozás felesleges és drága marad.

1. diéta 

Kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását. A puffadás legtöbbször a bevitt élelem lebontása során kialakuló természetes gázok következménye. Vannak növények, amelyek erőteljesen puffasztanak, elsősorban a káposztafélék, amelyek egy diétás étrendben szinte mindig jelen vannak, párolva kiváló és “problémamentes” tápanyaggá válnak. Idesoroljuk még a hüvelyeseket, amelyek tápanyagokban gazdagok, de szélgörcsöket tudnak okozni: például a babok, a borsó, a csicseriborsó, valamint a lencse. A rosttartalmuk kiváló, viszont a gyomorba és a bélrendszerbe jutva kellemetlen puffadást okozhatnak. Hasonló a tejtermékek hatása azokra, akik laktózintoleranciával küzdenek.

A tejtermékek, az érlelt sajtok, joghurtok nem tartoznak a jó választások közé, hiszen aki intoleranciával küzd, nem képes teljesen feldolgozni a tejtermékek összetevőit, ezért azok a bélrendszerben erjedésnek indulnak. Pozitívum viszont, hogy már számos laktózmentes tejterméket lehet találni a boltokban. Figyeljük a csomagolásra írtakat!

A világbajnok tuti tanácsai: így vékonyítsd a derekad

Gabonafélék

Lehetőség szerint kerüljük a fehér lisztből készült termékeket (péksütemények, kenyerek, tészták), válasszunk teljes kiőrlésű gabonából sütött, azon belül is rozs- vagy egyéb eredeti barna kenyereket. Viszont vigyázzunk, mert sokak emésztőrendszerében még ezek is kellemetlenséget okozhatnak a magasabb rosttartalmuk miatt, ezért javasolt kisebb mennyiségben fogyasztani őket.

Húsok

A csirkemell, pulykamell fogyasztása során vásároljunk megbízható forrásból, a bolti vákuum- vagy egyéb előre csomagolt kiszerelés helyett inkább a friss termékeket javaslom. Ugyanez igaz a marhahús vagy vadhús vásárlása esetén is. Ha hús fogyasztása közben émelygő, nehezedő érzést tapasztalunk, érdemes emésztőenzimet használni az étkezések során. Ezenkívül a táplálékokat kötelező alaposan megrágni! Ez minden táplálkozás során irányelv, hiszen az emésztés a szájban kezdődik. Minél kisebb darabokra rágjuk az ételt, annál könnyebben birkóznak meg vele a különböző emésztési folyamatoknál belépő emésztőnedvek, és a gyomrunkat sem terheljük meg.

A hal mint jolly joker

Mindig, minden mennyiségben, a nap teljes időszakában előnyös a fogyasztása.

Italok

A szénsavas és egyéb cukros üdítőitalokat lehetőség szerint száműzzük az életünkből, hiszen a bennük található gázt mi saját magunk juttatjuk a szervezetbe, így a diszkomfortérzés gyorsan kialakul. Válasszunk szénsavmentes vizeket, teákat, gyógynövény italokat.

Az alkoholok is a puffasztó, illetve a hizlaló kategóriába tartoznak, a főétkezéskor elfogyasztott alkohol, illetve cukros üdítőital azonnal zsírként rakodik le.

Kerüljük a hideg italok fogyasztását is, mert a táplálékban található zsírok azonnal megdermednek, aminek következményeként nem tudnak megfelelően lebomlani és felszívódni. Kerüljük továbbá a cukros desszerteket is, vagy ha mégis édességfüggők vagyunk, válasszunk alternatív cukormentes variációt, amelyet a főétkezések után 1-2 óra múlva önállóan fogyasszunk.

A világbajnok tuti tanácsai: így vékonyítsd a derekad

Amennyiben valóban szeretnénk az áhított lapos hasat és vékony derekat, akkor ezeket is száműzzük vagy legalább limitáljuk, főleg a szénsavas üdítőket, cukrokat és alkoholokat.

Édesítőszerek

Bár a cukor fogyasztásánál talán egy fokkal jobb az édesítőszerek használata, sajnos ezek is erőteljesen gázképzők, ezért kerüljük a puffadást okozó szorbitot, mannitolt és xilitet tartalmazó édességeket, cukorkákat, rágógumikat.

Összefoglalva

Az étkezéseinkre hagyjunk időt, minden falatot nyugalommal, többször átforgatva, alaposan megrágva fogyasszunk, mert a rosszul megrágott étel lassítja az anyagcserét. Ne kapkodjunk az étkezések során, így kevesebb levegő jut az emésztő szervrendszerbe. Sokszor együnk keveset, ne együk magunkat degeszre, mert kitágul a gyomrunk, és előre fog domborodni a hasunk. Vacsorára már könnyedebb salátát fogyasszunk hallal vagy tengeri herkentyűkkel, a nehezebb húsok (mint például marhahús, vadhús) emésztését a déli órákra tegyük. Fogyasszunk megfelelő mennyiségben rostot, sok zöldséget. A gyümölcsöket a délelőtti órákban, önmagukban, tízóraira javaslom.  A szénhidrátbevitelt csökkentsük.

2. edzés 

A testmozgás jótékony hatással lesz a közérzetünkre, a vérkeringésünkre, fittségünkre, a zsíranyagcserére is.

A hasizomgyakorlatok közül az oldalsó hasizom edzését és a döntögetéseket oldalra, súllyal felejtsük el.  A has edzésének programjába illesszük be a hulahoppkarika használatát. A nagy sztároknak is bevált, nekünk is be fog.

A világbajnok tuti tanácsai: így vékonyítsd a derekad

Koncentráljunk a kerek fenék és a szélesebb hát kialakítását elősegítő gyakorlatokra:

  • A fenék gömbölyűségéért végezzünk guggolásokat, kitöréseket, fellépéseket egy padra vagy boxra, ugrásokat magas térdemeléssel vagy farizomgyakorlatokat lábsúllyal, gumiszalaggal. A szabadban a terepen sétálás vagy dombnak fel-le futások, lépcsőn felsétálás vagy felugrások, felfutások is kiválóak a popsi és a comb izmainak formálására.
  • A széles hátöv kialakításáért a húzódzkodások, mellhez húzások szélesen, felhúzások, evező gyakorlatok a jó választások. Végezzünk a váll izmaira oldalemeléseket, vállból nyomásokat, előreemeléseket.

A férfiaknak javasolt elsősorban, de a hölgyek is végezhetnek a mell izmaira és a bordakosár méretének javítására úgynevezett áthúzásgyakorlatokat kézi súlyzóval, tárcsával vagy csigán. Ez a gyakorlat a régi mesterek szerint kötelező a vékony derék arányainak eléréséhez.

Heti 3 nap torna már egy hónap alatt látható eredményeket produkál, főleg, ha az étkezésre is odafigyelünk.

Hogy motiváltak maradjunk, javasolt a test körméreteinek lemérése, hogy lássuk, merre alakulunk.

Ha nem tudjuk, hogy a gyakorlatokat hogyan kellene szabályosan végrehajtani, érdemes a teremedző segítségét kérni, vagy javaslom az Átváltozom, megcsinálom című könyvemet, amely a fent említett gyakorlatokon kívül még számos tippet, tanácsot is ad nemcsak a derék vékonyításához, hanem összességében az életmódváltáshoz is.

Sok sikert kívánok!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top