Életmód

100 évig kihaltnak hitték ezt az állatot

Hivatalosan is visszatért a halálból a csaknem száz évig kihaltnak vélt Lord Howe-szigeti botsáska. Csak most sikerült tudományosan is bizonyítani, hogy az ausztráliai faj nem tűnt el a Föld színéről.

A szárny nélküli, méretes botsáska egykor rendkívül elterjedt volt a Lord Howe-szigeten, ám egy 1918-ban történt hajótörés után a szigetre kerülő patkányok szinte teljesen kipusztították a fajt, amelyet nem sokkal később hivatalosan is kihaltnak nyilvánítottak.

Tizenhat évvel ezelőtt azonban a Lord Howe-szigeti botsáskára rendkívül hasonlító rovart fedeztek fel a szigettől 23 kilométerre fekvő Ball’s Pyramid nevű vulkanikus maradványon. A kutatók összehasonlították a kihaltnak vélt botsáska múzeumi példányai és a 2001-ben talált rovarok DNS-mintáit, így bizonyították be, hogy egy és ugyanazon fajról van szó.

A 2001-ben talált példányokat a melbourne-i állatkertbe szállították, ahol meg is kezdték a faj fogságban való tenyésztését.

Egy kifejlett Lord Howe-szigeti botsáska testhossza akár a 15 centimétert is elérheti. A „szárazföldi homárként” is emlegetett rovar napközben a fákon rejtőzködik, és csak éjszaka jön elő táplálkozni. A tudósok most azt tervezik, hogy eltüntetik a patkányokat a szigetről, hogy előkészítsék a terepet a botsáskák számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top